Kategoriarkiv: Kalender

Nyhetsbrev PIS juli-augusti

Aktiviteter med PIS under sommaren

Lördag 1/7 Studiebesök i Vånga – gårdar som använder permakultur kl 10-16
Följ med på studiebesök på tre gårdar i närheten av Vånga nordost om Kristianstad.
Gårdarna använder permakultur, men har gjort det olika länge och på olika sätt. Vi får höra om hur tankarna har gått och se hur tankarna tillämpats i praktiken. Vi bjuder på lunch. Dagen arrangeras som kulturprogram i samarbete med Holma folkhögskola.

Anmäl dig till Andreas 4ndre4s@gmail.com senast 29/6 så han vet hur många som vill ha mat, men hör även av dig till My som samordnar resan dit – antingen med hyrbil från Krisitanstad eller samåkning om deltagare planerar att köra hemifrån. My når du på mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


Söndag 13/8 10 – 17 Prova på okulering med Arne Jansson. I Kickis Trädgård, Lund

Okulering är då man ympar in barkbit med grenanlag (meristem) innanför barken på annan växt av annan art eller sort. Vanligt förekommande vid växtförädling av fruktträd och rosor.
Ta gärna med växtmaterial och okuleringskniv.

10-12 Introduktion till växtförädling och okulering
12-13 Lunch
13-15 Okulering i praktiken
15-17 Erfarenheter från dagen, planering för fortsatta övningar i växtförädling

Arne är trädvårdande trädgårdstekniker, permakulturdesigner och medskapare av Skogsträdgården på Holma.

Kostnad 300 kr inkl fika och lunch, till bg 5059-8929.
Info och anmälan: kicki.bobacka@gmail.com
Arrangör: Kickis Trädgård i samarbete med Holma folkhögskola och PISFredag till söndag 25-27/8 Permakultur i Studiefrämjandets Kunskapstält på Stora Trädgårdsfesten, Sofiero?
Studiefrämjandet letar efter personer som är sakkunniga inom permakultur till ett kunskapstält som de har ihop med Sofiero på den Den stora Trädgårdsfesten 25-27 Augusti. En chans att sprida nyfikenhet, kunskap och nätverka!
Hans Ryding kommer troligen vara med den 25/8. Hör av dig snarast om du vill vara med! Kontakta hans@hans.ryding.net.


20-23/7 Nordisk Permakulturfestival på Island
The Nordic Permaculture Festival will be in south Iceland near a small town named Þorlákshöfn on the 20-23rd of July. The focus will be on emerging communities, how to build from scratch by turning what society thinks of as trash into resources. You are invited to take part in an aspiring community that has the focus of creating communities that care.

Aktivitetsdagar i Holma skogsträdgård
Som vanligt är det aktivitetsdagar med Skogsträdgårdens vänner på jämna söndagar. Kom gärna, upplev en uppvuxen skogsträdgård och hjälp till att ta hand om den.


Platser kvar på Holma folkhögskolas kurser
Det fins platser kvar på Holma folkhögskolas kurser som börjar till hösten. Sök själv eller sprid vidare!

Allmän kurs med omställningsprofil
Är du intresserad av ekologisk hållbarhet och social rättvisa? Vill du läsa in gymnasiets kurser tematiskt och arbeta praktiskt? Är du inte helt klar med gymnasiet och vill få behörighet att läsa på högskola?
Då är Holma folkhögskolas allmänna kurs något för dig!

Här får du praktiska och teoretiska kunskaper om omställning och världens tillstånd, samtidigt som du läser in de kärnämnen du saknar för att sen kunna söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Undervisningen på Allmän kurs sker tematisk, vi läser gymnasiekurserna Hi 1, Re 1, Sh 1, Nk 1, Sv 1,2,3, Eng 5, 6 utifrån olika teman, exempelvis “Behov och begär”, “Makt och motstånd” eller “Vad är sanning?” Genom detta vill vi integrera kunskaper från olika ämnesområden och skapa en djupare förståelse för världen vi lever i.

Två halvdagar i veckan sker undervisning med mer praktiska inslag. Vi har valt att kalla detta för praktisk omställning, där omställning handlar om en förändring till en värld som är hållbar för både människan och naturen. Detta kan handla om att lära sig ekologisk odling, ekologiskt byggande eller andra saker där du arbetar med kroppen eller händerna. Det krävs ingen förkunskap, men det är bra om du har ett intresse för detta då det är en stor och viktig del av kursen. Dessutom har vi tillval en halvdag i veckan, då du får välja mellan olika aktiviteter.Resilient entreprenörskap
Är du intresserad av hållbarhetsfrågor och vill finna inspirerande sätt att arbeta för ett resilient samhälle?
Då är kursen Resilient Entreprenörskap något för dig!

Världen står inför stora utmaningar inte minst i form av förändrat klimat, minskade naturresurser och konflikter som följer i dess spår. Kursen riktar sig till dig som har ett intresse för dessa frågor och vill arbeta med något där du känner att det gör skillnad.

Resiliens handlar om motståndskraft, hållbarhet samt att minska sårbarheten inför en framtid som kommer att vara olik den vi lever i idag. Kursen vänder sig till dig som vill ställa om ditt liv på olika sätt men som idag inte har något eget företag. Vi ger verktyg för att utveckla ett lösningsorienterat förhållningssätt till de stora utmaningar som vi står inför.

Under kursen kommer vi att gå igenom alla delar som krävs för att starta upp ett företag samt olika teorier och verktyg som ett resilient företag kommer att behöva i framtiden.

En viktig del under kursen är att alla av kursdeltagarna gör fältstudier på ett företag, kommun eller organisation som redan idag arbetar för att bli mer resilienta. Du kommer även att ha en mentor som arbetar på detta företag.

Precis som alla utbildningar på Holma folkhögskola kommer kursen att växla mellan teori och praktik. Åtminstone en heldag i veckan kommer du därför att få lära dig saker som att odla och bygga ekologiskt samt lappa och laga saker.

PIS Nyhetsbrev Maj

Hejsan!


Tiden rusar iväg så här års, och många saker sker på en och samma gång. Säkert har jag missat en hel del, men nedan följer iaf lite tips om några aktiviteter som anordnas i Skåne. Redan nu på söndag t ex har Skogsträdgården vänner aktivitetsdag, eller ni kan välja att gå på skördepromenad i Ättekulla, Helsingborg.


Hoppas vi ses. Allt gott!


/ Karolina


Söndag 7 maj (även 14maj) , kl12: Skördepromenad i Ättekulla, söder om Helsingborg Arrangör: Holma folkhögskola Vi promenerar genom en vanlig förortsmiljö, vi börjar utanför McDonalds på Rusthållsgatan, och promenerar genom Ättekulla ner till Råå, hittar “vildväxande” goda ätliga växter, plockar, pratar recept o.s.v. Ta med egna skördeverktyg (sax, t.ex.) och kärl att bära skörden i (papperspåsar, plastpåsar, ica-kassar, väska, o.s.v.) Ingen kostnad. Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net

Söndag 7 maj kl 10-15: Aktivitetsdagar med Skogsträdgårdens vänner.

Arrangör: Skogsträdgårdens vänner. Varannan söndag, jämna veckor, är det aktivitetsdag. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar och och lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna.


Lördag 13 maj, kl 10-16: Workshop: Det vilda köket

Arrangör: Ecotopia, Österlen

Laga mat med naturens vilda växter. Vi marinerar, kokar, mixar, picklar etc. Måltiden som vi gemensamt tillagar avnjuter vi tillsammans! Louise vill även inspirera dig till att använda naturens egna örter. Du lär dig även hur man använda dem och deras medicinalhistoria. Du får recept och örter att torka med dig hem. Mer information: www.ecotopia.se, eller ring 0703 330814.


Söndag 14maj , kl 12: Skördepromenad i Ättekulla, söder om Helsingborg Arrangör: Holma folkhögskola Vi promenerar genom en vanlig förortsmiljö, vi börjar utanför McDonalds på Rusthållsgatan, och promenerar genom Ättekulla ner till Råå, hittar “vildväxande” goda ätliga växter, plockar, pratar recept o.s.v. Ta med egna skördeverktyg (sax, t.ex.) och kärl att bära skörden i (papperspåsar, plastpåsar, ica-kassar, väska, o.s.v.). Ingen kostnad. Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net


19-21/5 Permakultur i Skåne på Marietorps trädgårdsmässa

Om du vill vara med, hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net


Lördag 20 maj och 8 juli, kl 10-17: Hållbar biodling

Arrangör: Ecotopia, Österlen

Inspirationskurs för alla bi-intresserade. Denna kurs ger dig en djupare kunskap och förståelse för honungsbiets unika förmågor och lär dig om deras levnads villkor, och hur ett bisamhälle är uppbyggd. Detta med fokus på följande frågor: Vad är hållbar biodling? Hur ska man tänka kring olika biodlings metoder? För anmälan och mer info se hemsida  http://www.ecotopia.se, eller ring 0703 330814.

20-21 maj. Workshop – Permakultur i praktiken: Skogsträdgård – anläggning av trädgårdens centrala rum och kök

Arrangör: Ecotopia, Österlen

Under denna workshop bygger vi skogsträdgårdens hjärta; köket och samlingsplatsen, runt elden och solen. Sista anmälningsdag: 10 maj 2017. Mer information: www.ecotopia.se, eller ring 0703 330814.

Söndag 21 maj, kl 10-15: Aktivitetsdag med Skogsträdgårdens vänner.

Arrangör: Skogsträdgårdens vänner.
Varannan söndag, jämna veckor, är det aktivitetsdag. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar och och lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna.

Torsdag 25maj till sön 28 maj: Kurs – Halmbalshusbygge

Arrangör: Ecotopia
Funderar du på att bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som vill bygga själv. Inga förkunskaper krävs.  Mer information: www.ecotopia.se, eller ring 0703 330814.


Övrigt under året:

JULI

1/7 Studiebesök i Vånga – gårdar som använder permakultur

Följ med på studiebesök på tre gårdar i närheten av Vånga nordost om Kristianstad.

Gårdarna använder permakultur, men har gjort det olika länge och på olika sätt. Vi får höra om hur tankarna har gått och se hur tankarna tillämpats i praktiken.

Anmäl dig till Andreas 4ndre4s@gmail.com”, men hör även av dig till My som samordnar resan dit – antingen med hyrbil från Krisitanstad eller samåkning om deltagare planerar att köra hemifrån. My når du på mysis_relicta@yahoo.se”, 070-4030053

Permakultur introduktionskurs – datum ej bestämt

Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net


20-23/7 The Nordic Permaculture Festival, south Iceland – mer info på Facebook

The Nordic Permaculture Festival is a great event where people meet with smiles, trade knowledge and ideas about how to live in beat with nature. The topics are from ecological large scale agriculture to wellbeing of people and communities.


The focus will be on emerging communities, how to build from scratch by turning what society thinks of as trash into resources. You are invited to take part in an aspiring community that has the focus of creating communities that care.


The Nordic Permaculture Festival intends to open up the field of sustainability to a broader public view with a hands-on as well as theoretical focus. The festival is an opportunity for participants from the different Nordic countries to gather and exchange information about sustainable solutions from their areas – both on a national and local level.

The festival is a rotating event, which first took place in Denmark in 2011. The festival has been in all nordic countries except Iceland and now Iceland is more than ready to host a great event! This festival is a opportunity for all to share experiences, visions, lifestyles, and practical knowledge.

SEPTEMBER

Nötodling och Trädens betydelse

På den här träffen lär oss om nötodling – bra sorter, plantering och placering – men lyfter också blicken till träds betydelse för andra arter i sin omgivning och mikroklimatet. Hur kan vi tänka kring träd ur ett permakulturperspektiv?

Anmäl dig till My: mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


23-24/9 Skördefesten i Lund

Permakultur i Skåne deltar med informationsbord och någon aktivitet på den årliga Skördefesten i Lund. Vill du vara med, eller har någon idé på aktivitet vi kan göra?

Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net  eller My på mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053.

OKTOBER

9/10 Bokcirkel, träff 1 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


23/10 Bokcirkel, träff 2 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

NOVEMBER

6/11 Bokcirkel, träff 3 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


18/11 Verksamhetsträff inför 2018 kl 11-17

Vi träffas och låter våra idéer inför nästa år med Permakultur i Skåne lysa upp höstmörkret. Dessutom gör vi ett studiebesök, tittar på en spännande film eller lyssnar på ett föredrag kopplat till permakultur.

Mer info kan du få från: My Kjellberg mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


20/11 Bokcirkel, träff 4 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

DECEMBER


4/12 Bokcirkel, träff 5 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


18/12 Bokcirkel, träff 6 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


Med vänliga hälsningar

Karolina Wingård
TRÄDGÅRDSMÄSTARE vid Kärraby Ris & Ros
mobil 0736364083/ e-post: karolina.wingard@gmail.com


Med vänliga hälsningar

Karolina Wingård
TRÄDGÅRDSMÄSTARE vid Kärraby Ris & Ros
mobil 0736364083/ e-post: karolina.wingard@gmail.com

PIS Nyhetsbrev April: Tidningspostarverkstad 4/4 mm

Hejsan alla PISare!!!


Hoppas ni har möjlighet att njuta av våren, nu när den äntligen värmer oss och allt som gror. Med årsmötet förra helgen är det nya verksamhetsåret igång, och vi vill hälsa er välkomna hem till Kicki redan nu på tisdag då vi håller tidningspostarverkstad från kl 16 (meddela Kicki och se mer info nedan)!!! Med detta nyhetsbrev följer även en del av de aktiviteter som sker under april och under året.


Vi ses!

APRIL

Tisdag 4 april, kl 16:  Tidningspostarverkstad + Konstituerande möte för PIS

Vi ses hemma hos Kicki på Väpplingvägen 10, där vi håller möte och hjälps åt att frankera kuvert och fylla dem med nya numret av Permakultur, som sedan ska distribueras ut till alla medlemmar runt om i Sverige. Meddela till Kicki via mail kicki.bobacka@gmail.com, eller telefon 046-140667 om ni har möjlighet att vara med. Hade varit toppen om vi kunde bli ett gott gäng, för då går det på ett kick!

Torsdag 6 april kl. 18.00 – ca. 21: Temakväll Miljövänliga avlopp

Arrangör: Ecotopia. Föredrag med ekofik öppet före och under pausen. Inträde 100kr. Ingen anmälan krävs. Ekofik Öppet innan föredraget och under pausen. Mer info: Ring 0703 330 814, eller läs på http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2017/temakvall-miljovanliga-avlopp_2017/

Söndag 9 april och Söndag 23 april, kl 10-15: Aktivitetsdagar med Skogsträdgårdens vänner.

Arrangör: Skogsträdgårdens vänner. Varannan söndag, jämna veckor, är det aktivitetsdag. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar och och lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna.

Övrigt under året:

MAJ

7/5 eller 14/5 Skördepromenad i Ättekulla, söder om Helsingborg

Vi promenerar genom en vanlig förortsmiljö, vi börjar utanför McDonalds på Rusthållsgatan, och promenerar genom Ättekulla ner till Råå, hittar “vildväxande” goda ätliga växter, plockar, pratar recept o.s.v. Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net

19-21/5 Permakultur i Skåne på Marietorps trädgårdsmässa

Om du vill vara med, hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net

JULI

1/7 Studiebesök i Vånga – gårdar som använder permakultur

Följ med på studiebesök på tre gårdar i närheten av Vånga nordost om Kristianstad.

Gårdarna använder permakultur, men har gjort det olika länge och på olika sätt. Vi får höra om hur tankarna har gått och se hur tankarna tillämpats i praktiken.

Anmäl dig till Andreas 4ndre4s@gmail.com”, men hör även av dig till My som samordnar resan dit – antingen med hyrbil från Krisitanstad eller samåkning om deltagare planerar att köra hemifrån. My når du på mysis_relicta@yahoo.se”, 070-4030053

Permakultur introduktionskurs – datum ej bestämt

Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net

20-23/7 The Nordic Permaculture Festival, south Iceland – mer info på Facebook

The Nordic Permaculture Festival is a great event where people meet with smiles, trade knowledge and ideas about how to live in beat with nature. The topics are from ecological large scale agriculture to wellbeing of people and communities.

The focus will be on emerging communities, how to build from scratch by turning what society thinks of as trash into resources. You are invited to take part in an aspiring community that has the focus of creating communities that care.

The Nordic Permaculture Festival intends to open up the field of sustainability to a broader public view with a hands-on as well as theoretical focus. The festival is an opportunity for participants from the different Nordic countries to gather and exchange information about sustainable solutions from their areas – both on a national and local level.

The festival is a rotating event, which first took place in Denmark in 2011. The festival has been in all nordic countries except Iceland and now Iceland is more than ready to host a great event! This festival is a opportunity for all to share experiences, visions, lifestyles, and practical knowledge.

SEPTEMBER

Nötodling och Trädens betydelse

På den här träffen lär oss om nötodling – bra sorter, plantering och placering – men lyfter också blicken till träds betydelse för andra arter i sin omgivning och mikroklimatet. Hur kan vi tänka kring träd ur ett permakulturperspektiv?

Anmäl dig till My: mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053

23-24/9 Skördefesten i Lund

Permakultur i Skåne deltar med informationsbord och någon aktivitet på den årliga Skördefesten i Lund. Vill du vara med, eller har någon idé på aktivitet vi kan göra?

Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net  eller My på mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053.

OKTOBER

9/10 Bokcirkel, träff 1 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

23/10 Bokcirkel, träff 2 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

NOVEMBER

6/11 Bokcirkel, träff 3 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

18/11 Verksamhetsträff inför 2018 kl 11-17

Vi träffas och låter våra idéer inför nästa år med Permakultur i Skåne lysa upp höstmörkret. Dessutom gör vi ett studiebesök, tittar på en spännande film eller lyssnar på ett föredrag kopplat till permakultur.

Mer info kan du få från: My Kjellberg mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053

20/11 Bokcirkel, träff 4 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

DECEMBER

4/12 Bokcirkel, träff 5 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

18/12 Bokcirkel, träff 6 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability

Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.

Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

Med vänliga hälsningar

Karolina Wingård
TRÄDGÅRDSMÄSTARE vid Kärraby Ris & Ros

mobil 0736364083/ e-post: karolina.wingard@gmail.com

Ny tid för fröodlingskursenmed PIS på lördag

PIS Nyhetsbrev: Fröodlingskurs, årsmöte och möte om Holma folkhögskolas stadgeändring

Hej alla!

Visst vill ni fortsätta vara medlemmar i Permakultur i Skåne och Permakultur Sverige?
Betalar gör ni (om ni inte redan gjort det) till Permakultur Sverige:

Vi undrar också om någon vill representera Permakultur Sverige på Holma folkhögskolas årsmöte samma dag som vi har vårt – alltså 25/3. Vi har redan två hugade personer men välkomnar andra som kan vara intresserade. Om det är du, så hör av dig till mysis_relicta@yahoo.se senast den 27/2.


Förutom våra egna aktiviteter vill jag nämna att Skogsträdgårdens Vänner har aktivitetsdagar kl 10-15 på jämna söndagar med start 25/2 och säsongsavslut ca 4/11.

Du kan också titta in på Ecotopia österlen och www.holmafolkhogskola.se för information om kurser och workshops kopplade till permakultur.


FEBRUARI


25/2 Soltorksworkshop i Lillasäte utanför Höör- FULLSATT

28/2 kl 17 Diskussion om förslaget till stadgeändring för Holma folkhögskola, hos Kicki – Väpplingvägen 10-12

Appropå Holma folkhögskolas årsmöte vill vi i styrelsen också bjuda in till diskussion om förslaget på stadgeändring för Holma folkhögskola (finns bifogat detta mail) – vad tycker vi som förening om förslaget?
Välkomna från kl 17 på soppa, mötet börjar kl 18
Hör av dig till kicki.bobacka@gmail.com senast 26/2 om du vill komma.

MARS


18/3 Fröodlingskurs/cirkel i Packhuset vid Holma skogsträdgård, Höör
Fröodling med permakulturperspektiv. Vi fokuserar på ett- och tvååriga köksväxter och går igenom hur vi kan säkra våra egna frön för kommande odlingssäsonger. Odla, skörda, tröska? Eftermiddagskurs, ca 3 tim? Exakt tidpunkt kommer senare, men anmäl intresse redan nu till:
Anmäl till Andreas 4ndre4s@gmail.com, 0709-490428 eller
Veronica veronica.hallgren@gmail.com , 070-219 97 26


Kallelse till årsmöte:
25/3 kl 14.30- 16.00 på Årsmöte för Permakultur i Skåne, Vårfruskolans matsal i Lund
(OBS! ändrad plats!)
Vi träffas för att gå igenom vad som hänt under 2016, prata budget för 2017 och välja styrelse för 2017. Delar av mötet kommer att ske synkroniserat med årsmöten för andra föreningar som är medlemmar i Holma folkhögskola. Ta chansen att lyssna på föreläsning och delta på årsmötet för Holma folkhögskola också, eller kom direkt till vårt arsmöte.
Så här ser programmet för dagen ut:


10-11 Föreläsning
11-13 Årsmöte för Holma folkhögskola
13-14 Lunch
14-14.30 Frö- och plantbyte
14.30-16 Parallella årsmöten med medlemsföreningar, Permakultur Skåne m.fl.

Dagordning för Permakultur i Skånes årsmöte:

1. mötesformalia
2. styrelsens årsberättelse
3. revisorernas berättelse
4. ansvarsfrihet för styrelsen
5. val av styrelseledamöter efter beslutat antal, revisor och revisorssuppleant samt valberedare
6. ärenden som av styrelsen hänskjutits till årsmötet
7. ärenden som anmälts till styrelsen minst 10 dagar före utlyst årsmöte.


Anmäl dig till Mymysis_relicta@yahoo.se eller 070-4030053 och tala om hur stora delar av dagen du vill vara med på. Om du vill ha luch och fika vill jag ha in din anmälan senast 18/3.

Fika och lunch ingår såklart.

pdf icon Förslag-till-reviderade-stadgar-för-Föreningen-Holma-folkhögskola.pdf

Program 2017, kurser att söka vid Holma fhsk och Matsuveränitetsdag 28/1


En glad januari till er alla!
I det här utskicket finns ett program för 2017 med de aktiviteter som fick ansvarspersoner under verksamhetsträffen i november. Utöver dessa kom några intressanta idéer fram som styrelsen kommer att arbeta vidare med.

Förutom våra egna aktiviteter vill jag nämna att Skogsträdgårdens Vänner har aktivitetsdagar kl 10-15 på jämna söndagar med start 25/2 och säsongsavslut ca 4/11.

Jag vill också tipsa om två kurser på Holma folkhögskolas som har sista ansökningsdag den 1/2 2017:
Kursen ger grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper i ekologisk odling av grönsaker, frukter och bär med tanke på självförsörjning eller småskalig försäljning.

En skogsträdgård kan ses som ett matproducerande ekosystem. Kursen ger en introduktion till skogsträdgårdens växter och nyttodjur, grundläggande ekologiska principer och möjliga användningsområden.


Slutligen vill jag tipsa om Matsuveränitetsdagen den 28/1, information finns sist i mailet.

Hoppas vi ses!
/My Kjellberg
Permakultur i Skånes Verksamhetsplan för 2017

KONTINUERLIGT

Mässor och marknader
Under året kommer Hans Rydig att vilja delta vid mässor och marknader. Om du skulle tycka att det vore kul att vara med eller har tips på en plats vi kan synas på – hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21001″>hans@hans.ryding.net

9/10-18/12 Bokcirkel – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Vi läser och reflekterar kring David Holmgrens bok Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability. Beskrivning av boken:

Holmgren’s seminal work, drawing together and integrating 25 years of thinking and teaching to show a whole new way of understanding and action behind a simple set of design principles. Essential reading for permaculture designers and accessible to a wide range of critical thinkers.”

Planen är att träffas på måndagskvällar kl 18-20 vid sex tillfällen (jämna veckor) och läsa om två permakulturprinciper till varje träff.
Om du är intresserad, men inte kan just måndagskvällar – hör av dig ändå så kan vi säkert byta dag. Var vi ses beror på var deltagarna bor.
Troligen kan vi få hjälp med finansiering av böckerna. My och Veronica leder cirkeln.
Kontakta My i god tid om du vill vara med: mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21030″>mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053
FEBRUARI

19/2 Soltorksworkshop i Lillasäte utanför Höör
På planeringsdagen visade det sig att många av oss var intresserade av att bygga soltorkar för att kunna använda solens energi istället för el när vi ska torka sådant vi odlar eller samlar. Eftersom Erik sparat på sig en del byggmaterial och vill ha en soltork så kommer kursen vara hemma hos honom. Han har varken byggt eller använt en soltork för mat innan (men har en bok om att bygga soltorkar). Därför har han skapat en tråd på Alternativ.nu där vi kan diskutera konstruktionen. Du får givetvis komma med ideer och erfarenheter i diskussionstråden även om du inte har möjlighet att komma på byggtillfället.
Här hittar du tråden: Bygga soltork

Hör av dig till Eriklube@yahoo.se innan 31/1 så får du hans adress.MARS

18/3 Fröodlingskurs/cirkel i Packhuset vid Holma skogsträdgård, Höör
Fröodling med permakulturperspektiv. Vi fokuserar på ett- och tvååriga köksväxter och går igenom hur vi kan säkra våra egna frön för kommande odlingssäsonger. Odla, skörda, tröska? Eftermiddagskurs, ca 3 tim? Exakt tidpunkt kommer senare, men anmäl intresse redan nu till:
Anmäl till Andreas 4ndre4s@gmail.com” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21080″>4ndre4s@gmail.com, 0709-490428 eller
Veronica veronica.hallgren@gmail.com” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21085″>veronica.hallgren@gmail.com , 070-219 97 26

25/3 kl 14.30- 16.00 på Årsmöte för Permakultur i Skåne, Stenkrossen i Lund
Vi träffas för att gå igenom vad som hänt under 2016, prata budget för 2017 och välja styrelse för 2017. Delar av mötet kommer att ske synkroniserat med årsmöten för andra föreningar som är medlemmar i Holma folkhögskola. Kom direkt till årsmötet, eller ta chansen att lyssna på föreläsning och delta på årsmötet för Holma folkhögskola också.
Så här ser det preliminära programmet för dagen ut:

10-11 Föreläsning
11-13 Årsmöte för Holma folkhögskola
13-14 Lunch
14-14.30 Frö- och plantbyte
14.30-16 Parallella årsmöten med medlemsföreningar, Permakultur Skåne m.fl.

Anmäl dig till My på mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21116″>mysis_relicta@yahoo.se eller 070-4030053APRIL

1/4 Ympkurs / Förökning av vedartade växter på Råå, söder om Helsingborg.
Vi ympar ovanliga intressanta äppel- och päronsorter, dels på nya rotstockar och dels topp-ympat på existerande träd. Genomgång av lite olika ympmetoder och verktyg. Lärare är  Hans och Marco Tasin från SLU. Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21133″>hans@hans.ryding.net
Kan bli sista helgen i Februari om det blir en väldigt varm vår.


MAJ

7/5 eller 14/5 Skördepromenad i Ättekulla, söder om Helsingborg
Vi promenerar genom en vanlig förortsmiljö, vi börjar utanför McDonalds på Rusthållsgatan, och promenerar genom Ättekulla ner till Råå, hittar “vildväxande” goda ätliga växter, plockar, pratar recept o.s.v. Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21151″>hans@hans.ryding.net

19-21/5 Permakultur i Skåne på Marietorps trädgårdsmässa
Om du vill vara med, hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21160″>hans@hans.ryding.netJULI

1/7 Studiebesök i Vånga – gårdar som använder permakultur
Följ med på studiebesök på tre gårdar i närheten av Vånga nordost om Kristianstad.
Gårdarna använder permakultur, men har gjort det olika länge och på olika sätt. Vi får höra om hur tankarna har gått och se hur tankarna tillämpats i praktiken.
Anmäl dig till Andreas 4ndre4s@gmail.com” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21180″>4ndre4s@gmail.com, men hör även av dig till My som samordnar resan dit – antingen med hyrbil från Krisitanstad eller samåkning om deltagare planerar att köra hemifrån. My når du på mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21183″>mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


Permakultur introduktionskurs – datum ej bestämt
Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21194″>hans@hans.ryding.net


20-23/7 The Nordic Permaculture Festival, south Iceland – mer info på Facebook
The Nordic Permaculture Festival is a great event where people meet with smiles, trade knowledge and ideas about how to live in beat with nature. The topics are from ecological large scale agriculture to wellbeing of people and communities.

The focus will be on emerging communities, how to build from scratch by turning what society thinks of as trash into resources. You are invited to take part in an aspiring community that has the focus of creating communities that care.

The Nordic Permaculture Festival intends to open up the field of sustainability to a broader public view with a hands-on as well as theoretical focus. The festival is an opportunity for participants from the different Nordic countries to gather and exchange information about sustainable solutions from their areas – both on a national and local level.
The festival is a rotating event, which first took place in Denmark in 2011. The festival has been in all nordic countries except Iceland and now Iceland is more than ready to host a great event! This festival is a opportunity for all to share experiences, visions, lifestyles, and practical knowledge.

SEPTEMBER

Nötodling och Trädens betydelse
På den här träffen lär oss om nötodling – bra sorter, plantering och placering – men lyfter också blicken till träds betydelse för andra arter i sin omgivning och mikroklimatet. Hur kan vi tänka kring träd ur ett permakulturperspektiv?
Anmäl dig till My: mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21230″>mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


23-24/9 Skördefesten i Lund
Permakultur i Skåne deltar med informationsbord och någon aktivitet på den årliga Skördefesten i Lund. Vill du vara med, eller har någon idé på aktivitet vi kan göra?
Hör av dig till Hans på hans@hans.ryding.net” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21243″>hans@hans.ryding.net eller My på mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21246″>mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053.


OKTOBER

9/10 Bokcirkel, träff 1 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se

23/10 Bokcirkel, träff 2 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21280″>mysis_relicta@yahoo.se


NOVEMBER

6/11 Bokcirkel, träff 3 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


18/11 Verksamhetsträff inför 2018 kl 11-17
Vi träffas och låter våra idéer inför nästa år med Permakultur i Skåne lysa upp höstmörkret. Dessutom gör vi ett studiebesök, tittar på en spännande film eller lyssnar på ett föredrag kopplat till permakultur.
Mer info kan du få från: My Kjellberg mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21312″>mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053

20/11 Bokcirkel, träff 4 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


DECEMBER

4/12 Bokcirkel, träff 5 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se” style=”text-decoration: none; color: rgb(25, 106, 212);” id=”yui_3_16_0_ym19_1_1484502833135_21345″>mysis_relicta@yahoo.se

18/12 Bokcirkel, träff 6 – Permaculture: Principles and Pathways beyond Sustainability
Se beskrivning under rubriken Kontinuerligt i början av programmet.
Kontakt: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


Matsuveränitetsdag i Malmö 28 jan 2017
Ta makten över maten!
Garaget, Lönngatan 30. Kl 10–17, kaffe serveras från 9.30.
Lunch och fika till självkostnadspris.
 
Vår mat är livsviktig, men Sveriges självförsörjningsgrad och beredskap är i botten. Samtidigt är många bönder i händerna på storföretag för utsäde och försäljning av sina produkter. Landsbygden utarmas och motsättningarna mellan stad och land ökar. Men det finns en motståndsrörelse, som kämpar för matsuveränitet*. Kom och delta i att hitta lösningar – om andelsjordbruk, stadsodling, bredbandsbullerbyar, och en internationell rörelse av bönder och konsumenter.
 
Ur programmet
 
Andelsjordbruk – närodlat
Andelsjordbruk eller Community Supported Agriculture (CSA) innebär ett jordbruk som utförs som ett partnerskap mellan konsument och lantbrukare där ansvar och risker men också skörden delas. Alla andelsjordbruk har tre gemensamma kännetecken, dvs. närodlat, betalning i förväg, och veckovis leverans eller skörd.
CSA-bönderna Britta Nylinder på Kollinge Torpargård i Kågeröd och Håkan Rasmusson, Värpinge Grön utanför Lund berättar om sina verksamheter.
 
Småskaliga bönder förnyar jordbruket
Under de senaste fem åren har 20 procent av de småskaliga jordbrukarna försvunnit i Europa. Matproducenterna blir allt färre trots att efterfrågan på lokalproducerad och hälsosam mat bara växer. Nu går bönder och konsumenter samman i en växande rörelse – Nyéléni – för att vända trenden.
Eddie Olsson från Jordens Vänner om Nyelenimötet i Rumänien höst 2016.
 
Odla i stan. Alla som vill ska kunna odla!
Göran Larsson berättar om arbetet med att organisera och koordinera ekologisk odling i stadsmiljö. Odlingarna som startade på Seved 2009 har visat vägen för hur en stadsdel kan omvandlas socialt och ekologiskt med hjälp av odling som metod. Det har skapats en efterfrågan från flera stadsdelar i Malmö för att använda odling som metod för att finna möten och gemenskap. Stadsodling behöver inte längre vara på koloniområden, utan kan även existera där folk bor.
 
Staden inte hållbar om den lever på ohållbar matproduktion.
Bredbandsbullerbyar kan öka möjligheterna till lokalt och regionalt producerad mat. Thorsten Laxvik, ”pappa” till begreppet redogör för visionerna och de konkreta projekt som tagit form. Gemensamt ägande, tålmodigt föreningsarbete, bejakande av olikheter och enskildhet är viktiga begrepp för ett modernt hållbart liv i glesbygd menar Thorsten.
 
Program
  9.30  – 10.00     Välkommen och fika
10.00  – 10.45     Matsuveränitet, vad är det?
10.45  – 11.30     Andelsjordbruk, närodlat på riktigt
11.30  – 12.00     Holma folkhögskola / Syrien sår
12.00  – 12.30     Nyelenirörelsen / Permakultur
12.30  – 13.15     Lunch
13.15  – 14.00     Odling i stan – alla som vill ska kunna odla
14.00  – 15.00     Bredbandsbullerbyar i glesbygd – för ökad lokal matproduktion
15.00  – 15.30     Fika
15.30  – 16.15     Välj ekologiskt
16.15   – 17.00    Hur går vi vidare?
 
Reservation för ändringar i programmet.
Se facebook: Ta makten över maten – Matsuveränitetsdag i Malmö.
Arrangörer: Jordens Vänner Malmö/Lund, Naturskyddsföreningen Malm, Odla i Stan, Odlingsnätverket Seved, Studiefrämjandet.
 
* Matsuveränitet är ett begrepp som myntades av den internationella bonderörelsen La Via Campesina år 1996. Det handlar om folk och länders rätt att själva få bestämma över sin matproduktion och konsumtion. I många länder har den lokala matproduktionen slagits ut av billiga, ofta dumpade, importvaror. 

Kom till dig till lördagens verksamhetsträff!

Mer info om Verksamhetsträffen 26/11

Hej!
Jag lovade mer info om verksamhetsträffen, nu har vi haft styrelsemöte och planerat den.

Verksamhetsträff med Permakultur i Skåne

26/11 kl 10.30 – 17.00
Röda korsets lokal ”Smebackstugan”
Smedbacken 3 i Stehag

Program för dagen:
10.30-11.00 Välkomnande och inledning av dagen
11.00-12.00 Klara Mörk, Britta Nylinder och Viktor Gerdau driver Kollinge Torpargård ihop. Det är ett nystartat andelsjordbruk i Skåne.  Idag berättar de om sin gård och hur de använder sig av permakultur.
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.30 Utepass
13.30-14.15 Information och idéverkstad kring större projekt 2017 – Sködefesten i Lund och Östersjöprojektet med Permakultur Sverige
14.15-17.00 Aktivitetspass och Fika
Vad ska vi göra i föreningen nästa år?
Vi kommer på aktivitetsidéer, kombinerar dem på bra sätt och väljer ut de vi allra helst vill genomföra. Under tiden fikar vi.
Sedan sprider vi ut aktivteterna över året och kan se fram emot 2017 med förväntan!
Att ta sig dit: Smebackstugan ligger bara fem minuter till fots från Stehags station. Om du kommer söderifrån ska du ta dig över till andra sidan järnvägen – det finns en gångtunnel under spåret. Från rätt sida järnvägen följer du sedan vägen uppför backen tills du kommer till en liten röd stuga på höger sida med en stor ek utanför. Framför huset finns även en stor träskylt som det står Smebackstugan på.
Alla helger i november kör ersättningsbussar mellan Lund och Hässleholm p.g.a. planerat kontaktledningsarbete. Det brukar fungera väldigt smidigt. Kolla upp din resväg på Skånetrafikens hemsida/app.
Om du kommer med bil kan du parkera vid stationen. Meddela gärna vid anmälan om du har platser över i bilen och varifrån du kör – så kanske någon kan åka med.

Anmäl dig senast 24/11 till My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se så vet vi hur många som vill ha lunch och fika!

                                                    VÄLKOMMEN!

PIS Nyhetsbrev för oktober och november

    Hej alla permakulturister!
Här kommer äntligen påminnelser om spännande saker som är på gång i Skåne. 
Aktiviteter med Permakultur i Skåne är svarta, Skogsträdgårdens vänner i Holma skogsträdgård utanför Höör i grönt, Ecotopia i blåttDen 12/11 vill dessutom Holma folkhögskola bjuda in alla medlemmar till en visionsdag om skolans framtid. Permakultur Sverige (och alltså även Permakultur i Skåne) är en av åtta huvudmän för skolan. Mer info om det i färgen lila.
Hoppas vi ses!

OKTOBER

15/10 Permakultur och Landart i Holma Skogsträdgård, Kl 12-16
Under dagen varvas permakulturteori med praktiska övningar i både mönsterförståelse och landart. Mönsterförståelse handlar om att se hur olika strukturer och mönster upprepas i naturen. Det handlar om att förstå mönstrens funktioner och se dem i ett större perspektiv – hur kan samma mönster och funktion användas i olika sammanhang?
Landart handlar om att utforska former, färger och strukturer och skapa konstverk av naturmaterial som finns på platsen där du är. Den här dagen använder vi landart som ett sätt att närma oss och förstå permakulturprinciper.
Vi har möjlighet att vara inne under störtskurar, men planen är att vara ute så mycket som möjligt. Ta med varma kläder och regnkläder
Här hittar du vägbeskrivning till Holma Skogsträdgård: http://skogstradgardensvanner. se/oppettider/
Gratis för medlemmar 
i Permakultur Skåne, kostar 100 kr för icke-medlemmar.
Anmäl dig senast 12/10.
Evenanget sker i samarbete med Holma Folkhögskola.
Ansvarig: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


15/10 Permaekonomi – Om framtidens hållbara ekonomi, kl 10-16

I denna kurs får du svaren på frågor kring framtida ekonomi som Hur ser framtidens hållbara ekonomi ut? Ekonomer talar nu om cirkulär ekonomi, allmännyttig ekonomi och lokal andelsekonomi. Vad betyder och innebär det egentligen? Men framförallt presenterar Göran Hjort en ekonomisk modell Permaekonomi som hör framtiden till.
Kursledare: Göran Hjort, civilingenjör och författare
Plats: Ecotopia på Österlen
Kurskostnad (inkl 25% moms) inkl. vegetariska lunch och fika: 600:-
Bokerbjudande: Boken: ”Permaekonomi – När pengar gör mest nytta” kan köpas på kursen för rabatterat pris (100 kr). 
Anmälan görs på Ecotopia österlen


16/10 Äppelmustning i Kickis trädgård, Lund. kl 11-17
Kom och prova på att musta äpplen med effektiv utrustning! Äppelmustningen är kl 11-17. Ta med äpplen, dunkar, tilltugg och fika. Dryck finns. Gratis för medlemmar i PIS! Ickemedlemmar betalar 100 kr.
Ansvarig: Kicki Bobackakicki.bobacka@gmail.com


16/10 Samla lokala fröer och odla ekologiskt i gemenskap, kl 14-17
Alla är välkomna!
När du samlar in dina egna fröer så har du blivit självhushållare på allvar. Lokal fröinsamling kommer att bli allt viktigare i en framtid där det skulle kunna bli svårt att hitta bra ekologiska fröer. Sedan några år tillbaka finns det en grupp som samlar fröer på Österlen. Gruppen föddes i ett samarbete mellan Ecotopia och Omställning Österlen. Det finns också en systergrupp som odlar ekologiska grönsaker tillsammans utanför Skåne Tranås.
Det är ett öppet möte där du kan höra mer om hur det gått för de här projekten i år, ansluta dig till någon av dem eller få tips på hur du startar en egen odling/frögrupp.
Plats: Ecotopia ( utmed väg 19 mellan Skåne Tranås och Brösarp)
Anmälan: Ingen föranmälan
Pris: Rawfoodfika till självkostnadspris


23/10 Aktivitetsdag 10-15: Vinterförberedelser i skogsträdgårdsplantskolan.
Under vintern är det viktigt att plantorna skyddas, både från djur och från stora temperaturskillnader. 
OBS! Buss ersätter tåg på sträckan Lund-Hässleholm


NOVEMBER


6/11 Aktivitetsdag 10-15:  Vinterförberedelser i skogsträdgården.
Nyplanterade träd är godis för många djur som letar föda på vintern, nu ser vi till att de inte kommer åt att äta bark, skott och knoppar, på fruktträden. Både avskräckande dofter, staket och stamskydd behövs.

Verksamhetsplanering: Efter aktivitetsdagen samlas föreningens medlemmar för att planera föreningens verksamhet nästa år. Tema på aktivitetsdagar, kurser, föredrag… Den som har idéer men inte kan komma kan maila dem till info.myricas@gmail.com eller ring 070-4030053 så framför My dem på mötet.


12/11 kl 10-18.30 Gemensam Visionsdag kring Holma Folkhögskola
Välkommen!

Föreningen Holma folkhögskola består av åtta unikorganisationer med mycket gemensamt.

Permakultur Sverige är en av dem.
Varmt välkommen till en visionsdag för organisationernas medlemmar. Syftet är att skapa en bubblande idékittelkring vad Holma folkhögskola kan betyda för föreningarnahur skolan skulle kunna se ut i framtiden samt stärka samarbete mellan organisationerna. Ambitionen är att bjuda in till ett inspirerande och kul möte kul möte om och med
folkhögskolan och föreningarna.

Tid:
Lördagen den 12 november med program kl. 10.00  18.30,
välkomstfika från kl. 9.30 och avslutande middag kl. 18.30.

Plats: Huvudbyggnaden på Holma gård, efter lunch ett pass i Holma Skogsträdgård
Läs vägbeskrivningar med tåg, bil mm på följande hemsida
http://skogstradgardensvanner. se/oppettider/

Anmälan: http://simplesignup.se/event/ 83976-visionsdag-holma-
folkhoegskolas-medlemsorganisa tioner

Väl mött!
hälsar Holma Folkhögskolas styrelse och toppkrets 

Om du har frågor, hör av dig till My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se
Mer info kommer inom kort.


26/11 kl 11-17 Verksamhetsträff inför 2017 och Studiebesök/Film/Workshop
Vi träffas efter vanligt manér i novembermörkret, lär oss något spännande och kommer på vad vi som förening vill göra nästa år. Helgkurser, läger, resor, studiecirkel, workshops…? Mer info kommer.
Ansvarig: My Kjellberg 070-4030053, mysis_relicta@yahoo.se


DATUM KOMMER…

Karp i Skogsträdgården – att odla och äta, Holma Skogsträdgård, Höör
Vi upprepar fjolårets succédag om karpar.
Kom och lär dig mer om att odla karpfiskar, att tillaga och äta dem.
Ansvarig: Arne Jansson arnej.arbor@gmail.com, 070-5763584Permakultur i Skåne: Nyhetsbrev juli och augusti

Godkväll alla permakulturister!
Det är mycket spännande pågång i sommar.
Redan på lördag kan du vara med på en Introduktionsdag omi Permakultur i Kickis trädgård med Kicki Bobacka och My Kjellberg – anmäl dig nu!
Missar du den, så finns en ny chans den 21/8, denna gång med Hans Ryding men utan My. I slutet av nyhetsbrevet hittar du inbjudan till hållbarhetsfestivalen ”Det löser sig” på Gylleboverkets Folkets bio – två dagar späckade med inspirerande filmer, föredrag och workshops (boka 22-23/7 redan nu!).
I övrigt kommer allt i kronologisk ordning. 
Jag vill också passa på att informera om att det finns möjlighet att läsa kurser på vår egen folkhögskola, Holma folkhögskola, till hösten:

Resilient entreprenörsskap – 1 år heltid, start HT 2016
Det är många idag som ställer sig frågan om skolan verkligen utbildar oss för en trolig framtid. Världen står inför stora utmaningar inte minst i form av förändrat klimat, minskade naturresurser, inte minst oljan och konflikter som följer i dess spår. Dessutom förändras arbetsmarknaden emot fler egna företagare. Sverige blir mer och mer beroende av matimport och företag har minimala lager. Om du också intresserar dig för dessa frågor och vill arbeta med något där du känner att du gör skillnad så kanske Resilient entreprenörskap vore en kurs för för dig?
Resiliens handlar om motståndskraft, hållbarhet samt att minska sårbarheten inför en framtid som kommer att vara olika den vi lever i idag. Kursen vänder sig till dig som vill ställa om ditt liv på olika sätt men som idag inte har något eget företag. Vi ger dig verktyg för att utveckla ett lösningsorienterat förhållningssätt till de stora utmaningar som vi står inför.
En viktig del under kursen är att du skaffar dig en mentor som arbetar på ett företag, kommun eller organisation som redan idag arbetar för att bli resilienta.
Fokus ligger på hur du kan ställa om ditt liv och kunna arbeta med det du vill. Som egenföretagare, genom att söka pengar från fonder och arbeta i projekt, hitta vägar för att arbeta resilient i en kommun, på ett befintligt företag eller volontärt i en förening – eller leva billigt och arbeta mindre.
Precis som alla utbildningar på Holma kommer kursen att växla mellan teori och praktik. Två halvdagar i veckan kommer ni därför att ha praktisk omställning där ni får lära er saker som att odla och bygga ekologiskt samt lappa och laga saker. Ni som går kursen kommer ha möjlighet att påverka både de teoretiska och de praktiska momenten. Vi kommer att blanda föreläsningar, workshops, odling, seminarium, studiebesök, filmvisningar med mycket annat.
Allmän kurs med omställningsprofil – HT 2016
Är du intresserad av miljön och samhällsförändring? Vill arbeta praktiskt? Är du inte helt klar med grundskola eller gymnasiet?
Då kanske Holma folkhögskolas allmänna kurs skulle vara något för dig. Här får du möjlighet att arbeta praktiskt två halvdagar i veckan med odling, byggande, matlagning, lappa och laga saker samt mycket annat. Allt sker självklart utifrån ekologiska och miljövänliga metoder. Dessutom får du möjlighet att läsa in de kärnämnen som du saknar och kan sen söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.
Till hösten kommer vi att starta två klasser med 20 deltagare i varje i Lund. Du kommer gå i en av klasserna utifrån hur många kärnämnen du har kvar.
Utbildning sker på gymnasienivå och på grundskolenivå.
LÄS MER OCH ANSÖK OM PLATS PÅ KURSEN DU VILL GÅ på www.holmafolkhogskola.se Eller tipsa någon du tror är intresserad.

KALENDER JULI-AUGUSTI

Permakultur i Skåne:
9/7 kl 10:00-17:00: Introduktionsdag i permakultur i Kickis Trädgård
Arrangör och plats: Kickis Trädgård, Lund
Kicki Bobacka introducerar dig till permakulturs etik, de 12 principerna, de tolv principerna, genomgång av zoner och sektorer, skogsträdgården som modell mm mm.
Pris: 500 kr (350 kr för pengafattiga), fika och lunch ingår.
Anmälan till Kicki Bobacka kicki.bobacka@gmail.com” style=”text-decoration:none;”>kicki.bobacka@gmail.com, 046-140667.


Ecotopia på Österlen:
16/6:Ekologisk sjukdoms- och skadedjurshantering & Bevattning

Plats: Ecotopia på Österlen.

Nu är det sommar. En tid då många andra organismer också är intresserade av plantorna i odlingen. Vi brukar tala om skadeinsekter och plantsjukdomar. Denna kurs handlar både teoretiskt och praktiskt om hur vi på ett ekologiskt sätt kan hantera skadeinsekter och plantsjukdomar som finns i regionen.
Kursledare: Holger Kahl, Människor och Natur Österlen.
Mer info på www,ecotopia.se

Skogsträdgårdens Vänner:

17/7  Aktivitetsdag 10-15: Surjordsväxter i skogsträdgården.
Plats: Holma skogsträdgård.
Blåbär, tranbär och allåkerbär är några av växterna som trivs där marken är sur. Vi tar hand skogsträdgårdens surjordsområde.
Barnens skogsträdgård 10-12: På uppdrag i skogsträdgården.
Vi blandar spaningsuppdrag med skojiga skogsträdgårdssysslor som till exempel att vattna nyplanterade växter. Anmälan till My Kjellberg 070-4030053, info.myricas@gmail.com

Ecotopia på Österlen:

26/7: Temakväll: Permakultur (ingen föranmälan)

Plats: Ecotopia på Österlen
Föreläsare: Barbara Brodegger, Internationell permakulturdesigner som ledde permakulturdesignarbetet på Ecotopia. Mer info på www,ecotopia.se
Ecotopia på Österlen:
26-28/7: Grundkurs i Permakultur
Plats: Ecotopia på Österlen.
Vill du leva mer självhushållande och hållbart? Vill kunna fylla dina basbehov som tak över huvudet, mat på bordet och sociala sammanhang på ett sätt som är i samklang med vår planet och alla varelser som lever här? Då kan du hitta många av nycklarna i denna kurs. Permakultur är ett designverktyg som utgår från naturens egna principer.
Metoden handlar om hur man blir mer självhushållande, hur man sluter kretslopp och nyttjar resurser på ett hållbart sätt. Den bygger på tänkandet kring ekologiska sammanhang och inbördes påverkan. Detta med målsättningen att utveckla bestående och självreglerande system utifrån plantor, djur och människor. Den stödjer den aktsamma hanteringen av naturen, medmänniskor och andra resurser och ger oss mer glädje och tillfredställelse i våra liv!
Denna grundkurs bygger på permakulturens grundläggande etik, dess principer och metoder. Du får en djup inblick i ekologiska samband, hur man kan leva med naturen och bli mer självhushållande. Men även hur man kan skapa mötesplatser för möten med naturen, djuren, plantor, människor och oss själva.
Kursledare Barbro Brodegger, har en lång erfarenhet av att undervisa i permakultur och designa internationella projekt. Hon ledde 2009 permakulturdesignprojektet på Ecotopia.
Mer info på www.ecotopia.se
Skogsträdgårdens Vänner:
31/7 Aktivitetsdag 10-15: Vanliga och ovanliga bär.
Plats: Holma skogsträdgård.
Vi skördar och provsmakar vilka som är favoritsorter bland bärbuskarna och planterar nektarväxter för att locka fler nyttoinsekter till trädgården.
Finska Permakulturföreningen:
4/8-7/8 The Nordic Permaculture Festival

http://www.nordicpermaculturefestival.org/

Plats: Isnäs, utanför Helsinki i Finland.

The Nordic Permaculture Festival is a forum to share and gather knowledge and ideas about what sustainable life can be in practice, including different fields from ecological building and farming, fermentation and edible wild foods, to wellbeing of individuals and communities. The lively and beautiful village of Isnäs, not too far from Helsinki, offers a great setting for practical workshops and deep thoughts.

Also, the festival is co-created with the participants so you are welcome to offer a workshop or talk for the festival (and get you ticket for a cheaper price). Fill in the ticket sales form and tell us about your idea there! You may also contact us by email at npf2016info@gmail.com


The Nordic Permaculture Festival intents to open up the field of sustainability to a broader public view with a hands-on as well as theoretical focus. The festival is an opportunity for participants from the different Nordic countries to gather and exchange information about sustainable solutions from their areas – both on a national and local level.

The objectives of the Nordic Permaculture Festival are:
– To spread knowledge of practical permaculture solutions.
– To be a networking forum for Nordic permaculture enthusiasts.
– To rotate each year between the Nordic countries, enabling as many people as possible to participate.
– To keep the festival affordable for as many people as possible.
– To show examples of permaculture on the festival site.
– For the catering to consist of mainly local, minimum ecological, produce.
– To be open for everyone independent of culture, age or sex etc, or previous experience with permaculture. Active participation and engagement is the only requirement.

– To be based on voluntary engagement.
Skogsträdgårdens Vänner:
14/8 Aktivitetsdag 10-15: Skogsträdgårdsplantskola
Plats: Holma skogsträdgård.
Vi samlar in fröer, för att ta med sig hem, torka och spara eller så direkt.  
Barnens skogsträdgård 10-12: Vilken massa frön.
Vi letar frön i olika färger och former. Ta med hem och skapa en skogsträdgård nära dig…
Anmälan till My Kjellberg 070-4030053, info.myricas@gmail.com
Skogsträdgårdens Vänner tillsammans med Naturinstinkt:
25/8 Kurs 17.30-20.00: Ätliga vilda växter med Pontus Dowchan
Plats: Holma skogsträdgård.
Vi vandrar och plockar vilda växter till mat och medicin.
Samtidigt får du lära dig att skilja på ätliga och giftiga växter.
Vill du lära dig vilka ogräs som man kan skörda?
Efter promenaden tillagar vi smakprov över öppen eld i uteköket.
Pontus Dowchan från Naturinstinkt (www.naturinstinkt.se) leder workshopen.
Anmäl dig till: info@naturinstinkt.se
Kostnad: 200 kr/person
Permakultur i Skåne:
21/8 Kl 10-17: Permakultur introduktionsdag med lunch och fika i Kickis Trädgård

Arrangör och plats: Kickis Trädgård, Lund
Kicki Bobacka introducerar dig till permakulturs etik, de 12 principerna, de tolv principerna, genomgång av zoner och sektorer, skogsträdgården som modell mm mm.
Pris: 500 kr (350 kr för pengafattiga), fika och lunch ingår.
Anmälan till Kicki Bobacka kicki.bobacka@gmail.com” style=”text-decoration:none;”>kicki.bobacka@gmail.com, 046-140667.


Skogsträdgårdens Vänner:
28/8 Aktivitetsdag 10-15: Klätterväxter
Plats: Holma skogsträdgård.
Humle, minikiwi, schisandra, rankspenat, bönor och akebia. Vi studerar de som finns, beskär, bygger stöd för nästa år och planterar fler arter och sorter. Vi gör avläggare för att få fler av dem.


OCH SÅ OM HÅLLBARHETSFESTIVALEN:

22 – 23 Juli

GYLLEBOVERKET FOLKET BIO
ger


”DET LÖSER SIG”
– hållbarhetsfestival –

FILMER- WORKSHOPS- FÖRELÄSNINGAR-GÖR-DET-SJÄLV 
Odla utan jord, plantera en ätbar skog, gör en maskkompost. Gå off-grid och bygg en el-fri kyl. Under två dagar med film, unika workshops och klarsynta föreläsare står det klart hur världen ska räddas. Resten gör vi själva.
Välkomna.

FILMER
Dokumentär Spelfilms program med bland annat:
This Changes Everything med Naomi Klein
Jag är din krigare av Stefan Jarl 
Queen of the sun
the Planet av Michael Stenberg, Johan Söderberg och Linus Torell
Children of Men
I’m on your side kortfilm av Clea van Berkel
samt Do-it-yourself filmer i vår gör-det-själv container

FÖRELÄSNINGAR 

Gudrun Schyman – Strukturella problem beskrivs som individuella tillkortakommanden. Individualiserade problem med käcka förslag om att vi genom fria val ska konsumera oss till hållbarhet. ” Jag tänker alltså tala om jämställdhet och hållbarhet ur ett strukturellt perspektiv och gärna föra en diskussion med publiken hur strukturella problem löses med srukturella reformer.” 
Viktor Säfve naturvårdare och skogsskyddare. Om situationen för skogen. Hållbart nyttjande av världens skogar. Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck och för att rädda skogen.
Hans-Olof Höglund– doktor i miljövetenskap ger en introduktion till hållbarhetsbegreppet.
Michel Wenzer– filmregissör och kompositör berättar och visar utdrag ur sin kommande långfilm om världssituationen.
Therese Uddenfeldt – författare & journalist som b.la skrivit den omtalade boken – Gratislunchen, eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut– om vårt oljeberoende.
Akiko Frid– aktivist, arbetar bland annat med GMO-free Europe och blev framröstad som klimatsmartast i Sverige 2012.

PRAKTISKA & TEORETISKA WORKSHOPS
  • Skogsträdgård – Jona Elfdahl
  • Aquaponics- Louise Lundberg
  • Bygg med jordlera – Markus Beskow
  • Biodling- Stefan Breiholtz
  • Basinkomst – Lotta Hedström

INSTALLATIONER / KONST / GÖR-DET-SJÄLV

– Bygg en kyl utan el eller varför inte en tvättmaskin? Värm huset med en canheater, bygg ett bevattningsystem med regnvatten.
På platsen presenteras flera experiment och idéer, både i praktik och teori.

med bland annat Eskil Thomsen, Peter Hallberg, Tomas Kos, Jonna Söderberg.
Presention med Jaqcues Öhlund av samåkning Österlen 

Installationer och videoverk av konstnärer.
Med bland annat:
Johan Strandahl, Gunnel Pettersson, Caspar Forsberg, Jenny Berg

PRAKTISK INFORMATION

Adress: Gylleboverket Folkets Bio
Östra Vemmerlöv 19, Österlen, Skåne
Datum: 22-23 Juli
Tid: kl. 11-22
Pris: i priset ingår samtliga filmer, föreläsningar & workshops.
Festivalpass: 2 dagar 300 kr  (förköp 250 kr/ 2dagar)
Förköp rekommenderas då platserna är begränsade.
Boende: Tältplats finns för de som vill och ingår i biljettpriset.
Mat: mat finns att köpa på platsen
Bli volontär: Var med och bygg upp festivalen eller hjälp till under festivaldagarna och få gratis inträde! Låter det intressant? -kontakta oss på festival@gylleboverket.se”>festival@gylleboverket.se
DET LÖSER SIG -Hållbarhetsfestival