Nyhetsbrev Permakultur i Skåne höst

Nyhetsbrev Permakultur i Skåne 31 augusti 

 

Här kommer nyhetsbrev med höstens permakultur-aktiviteter. Bland annat erbjuds en permakultur certifikat-kurs, den första delen i Lilla Skräddaröd på Österlen och den andra på Kosters trädgårdar. Och redan imorgon, söndag, blir det skönt häng i Skogsträdgården i Holma då vi håller i Omställningsfika. Samma dag hålls det också spännande visning i Villands Vånga Veganträdgård. Saknar du någon aktivitet? Den 23 november träffas vi för att planera nästa års aktiviteter och då är alla välkomna att komma med idéer. Till sist vill jag tipsa om våra nya facebooksidor:  

 

Permakultur i Skåne,

En sida där vi lägger upp våra aktiviteter och annan information https://www.facebook.com/Permakultur-i-Sk%C3%A5ne-113715666665887/

 

Mer Permakultur i Skåne 

Gruppen för alla i Skåne som vill utbyta tankar och idéer och nätverka kring permakultur.

https://www.facebook.com/groups/952136611814031/ 

 

Ha en härlig höst! /Kim, styrelseledamot i Permakultur i Skåne

 

1/9 Omställningsfika i Holma med Permakultur i Skåne

 

Holma Skogsträdgård, 10:00- 13:00, inne i skogsträdgården, vid uteköket,

eller i galleriet om det blir regn.

Vi är Om du har svårt att hitta oss, så slå en pling på 0737-361014.

 

Styrelsemedlemmarna Hans och Emilia berättar om föreningen och om permakultur, och deras respektive projekt, verksamheter, kurser o.s.v. och leder diskussion om hur permakultur är relevant för just de som är där på fikan i deras liv. Det serveras äppelpaj, på egenodlade äpplen och lokalt stenmalt ekologiskt mjöl, faritrademärkt  te och örtte från egna örter, mjölk från Bhumi, mjölkkon som är mittpunkten för Emilias gård, honung, och lite annat smått och gott.

 

Välkommna!

Hälsningar

/Hans och Emilia

för Permakultur i Skåne

 

1/9, 5/9 och 29/9 Guidning i Villands Vånga Veganträdgård

 

I den här guidningen berättar Villands Vånga Veganträdgård om teorin bakom vegansk ekologisk odling, men framförallt visar de upp hur den praktiseras. Hur skapar man fruktsamma permakulturdesigner och permakultursystem utan att hålla domesticerade djur på sin "permakulturplats"? Vi ser hur den "vilda" naturen gödslar och hur vi använder detta naturliga system i våra gödselstrategier. I guidningen kommer vi besöka våra odlingar för annuller, vår åtta år gamla skogsträdgård och vår gamal äppellund som skall bli en nötlund och agroforestryjordbruk. Även vår ekologisk avlopp i form av en rotzon kommer besökas.Vid slutet av guidningen är det lunch och vi bjuder på kaffe eller te för den som har med sig egen mat eller fika. Under denna stund kan vi ha fler samtal eller ta ännu mer frågor som har dykt upp!

Kostnad: 250 kr. 

 

För mer information:vegantradgard@gmail.com eller läs här https://www.facebook.com/events/638988499946247/

 

28-29/9 Skördefesten i Lund

 

Hans har deltar på skördefesten för Permakultur i Skånes räkning med informationsbord, böcker och plantor på den årliga Skördefesten i Lund. Hör av dig till hans@permakultur.se om du vill vara med

 

11-13/10 Social permakultur – olika vinklar

 

Vi utforskar social permakultur utifrån olika håll med tankar och modeller från Looby McNamara, Starhawk, Cassandra Jones och vår egen Hans Ryding. Dagen avslutas med gemensam kvällsmat och den som vill kan stanna kvar och fortsätta samtalet eller kanske leka, dansa, sjunga, måla…

 

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com

 

14-210/10 PDC (PermakulturDesignCertifikat-kurs) 

 

Plats: Del 1: Lilla Skräddaröd, Österlen. Del 2: Kosters Trädgårdar (27/4-3/5). 

Lärare: Jona Elfdahl och Helena Von Bothmer.

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se eller 0414-23131

Facebook: https://www.facebook.com/events/449516622544550/?active_tab=about

För första gången håller två diplomerade svenska lärare en grundkurs i permakulturdesign (PDC) tillsammans utifrån sina egna platser, vilket ger förutsättningar att få studera permakultur utifrån välgrundade praktiker i Sverige.

Målsättningen är att skapa förutsättningar för att nyttja och bygga upp resurser både när det handlar om arbete med fysika platser eller social projekt. Efter kursens slut ska kursdeltagarna ha fått grunder i olika hållbara sätt att bruka land, bygga och skapa social projekt, samt känna att de kan hantera designverktygen inom permakultur för att kunna använda dem i planering av sina egna liv och projekt.

Vi kommer att lära med hela kroppen, med alla våra sinnen och dra nytta av de erfarenheter och kunskaper som finns i gruppen.

Mellan kurstillfällena arbetar du tillsammans med att göra en permakulturdesign på någon av kursdeltagarnas egna projekt samt studier av kurslitteratur.

Inga förkunskaper krävs och kursen är en certifierad internationell PDC (Permaculture Design Course).

Kursen är uppdelad i två delar.

Del 1: 14-20 Oktober på Lilla Skräddarröd på Österlen

Under denna första veckan arbetar vi på ett lekfullt in hela grunden i att göra sin egen permakulturdesign.

Vi kommer att dra nytta av allt vad som finns till hands på Lilla Skräddaröd av skogsträdgårdar, fröodling, nötodling, bio-pool med rening av växter och biokol.

Vi kommer även att vara på Gylleboverket med filmvisningar i bion och inblick i den konstnärliga verksamheten med fokus på social permakultur.

I närheten finns också en massa guldkorn som vi kommer att använda som klassrum såsom beskärningsarbete i Ettas äppelodling i Rörum, det underbara havet med sina sandstränder, Stenshuvuds Nationalpark med urgamla ekar som växer ända ner till havet och Baskemöllas Ekoby med en massa fina exempel på ekologiska byggtekniker.

Under dessa 6 dagar lägger vi en heltäckande grund till permakulturdesign som sedan fördjupas i självstudier av kurslitteratur och med egna projekt-arbeten som redovisas under det avslutande kurstillfället.

Del 2: 27 april – 3 maj 2020

Kosters Trädgårdar på Sydkoster i Bohuslän.

De avslutande 6 dagarna av kursen fördjupar och samlar ihop kursdeltagarnas kunskaper om permakultur. Vi tar del av vårens och gårdens olika sysslor och projekt. Vi kommer även här att vara en hel del vid havet, i trädgården och runt elden.

Unikt att lära på Kosters trädgårdar är att Helena odlar till den kooperativt drivna restaurangen. Vi kommer här att studera organisation och alternativa ekonomier inom permakultur.

Vi kommer här att slutföra och presentera grupparbetena.

Vilka är vi?

Helena har arbetat med Permakultur i 20 år från uppbyggandet av Kosters trädgårdar. Helena är fortfarande trädgårdsmästare på Kosters Trädgårdar och har lämnat över restaurangen till en ny generation som idag driver den som ett kooperativ. Helena har nationella och internationella kurser på Koster som en bas i sitt arbete med positiv världsförändring. Helena är den av de idag verksamma lärarna i permakultur som varit med längst och har en lång yrkeslivserfarenhet både som lärare, permakulturdesigner och trädgårdsmästare.

Jona är trädgårdmästare och konstnär och driver kulturplattformen Gylleboverket tillsammans med sin sambo Etta Säfve. Han har de senaste 10 åren byggt upp sin gård utifrån permakultur. På gården “Lilla Skärddaröd” har han anlagt en av Sveriges första nötodlingar med 3 hektar av Mandel, Valnöt och Äkta kastanj. Jona odlar frö åt Runåbers Frö och är självhushållande på grönsaker, frukt och bär från sina skogsträdgårdar.

Jona och Etta driver Gylleboverket med hjälp av social permakultur både som arbetsredskap och som etisk utgångspunkt. De använder permakulturdesign i sitt arbete med olika konstprojekt.

Kostnader:

Hela kursen kostar 10 000 kr inkl. mat och logi i delat rum.

Billigare om du tältar (8 000 kr) och dyrare om du vill ha eget rum (12 000 kr).

Moms tillkommer för företag och vid fakturering.

Anmälan: För att säkerställa plats betala in 2000kr. Till bg: 5129-4429 Kosters Trädgårdar AB.

Kontakt: info@gylleboverket.se

helena@kosterstradgardar.se

23/11 Planera med PIS!

Program för dagen:

11.00 -11.30 Välkomnande och förberedande av dagen

11.30-12.30 Föredrag/studiebesök

12.30-13.30 Lunch

13.30-17.00 Aktivitetspass med fika och promenad

Vad ska vi göra i föreningen i år?

Vi kommer på aktivitetsidéer, kombinerar dem på bra sätt och väljer ut de vi allra helst vill genomföra och sprider ut aktiviteterna över året. Under tiden fikar vi och går på promenad när det passar. När vi planerat färdigt städar vi.

Att ta med sig:

  • Knytismat till lunch och/eller fika

  • Tankar om vad du skulle vilja att föreningen gör nästa år och ifall du vill arrangera något.

Kan du inte komma?

Skicka in aktivitetsförslag till info.myricas@gmail.com. Skriv en liten text om din/dina idéer och olika förslag på datum. Skriv också ifall du själv skulle vilja arrangera aktiviteten eller hoppas att någon annan vill göra det.

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com

 

 

14/12 kl 10-16 Miniekoby i Jularp – permakulturdesign och idéer (My Kjellberg)

 

Fastigheten Jularp 1:1 håller på att permakulturdesignas för att rymma en gemenskap med sex hushåll, ett gemenskapshus, odlingar och av träd, buskar, örter och grönsaker, en liten plantskola, olika kursverksamheter och andra element och system som kan möta våra behov.

 

Ta del av vårt arbete med designen, delta i praktiskt arbete för att bygga upp den och bidra med idéer kring platsen.

 

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com