PIS Nyhetsbrev

Hej kära medlemmar i Permakultur i Skåne!

Hoppas ni följer vårens rusande framfart med nyfikenhet och lustfyllda projekt. Om ni vill ha inspiration och träffa andra som gillar permakultur så kom på någon av föreningens aktiviteter eller andra tips som du kan läsa om längre ner i mailet.


Fler vägar till kontakt
Jag vill påminna om vår Facebooksida Permakultur i Skåne (https://www.facebook.com/Permakultur-i-Sk%C3%A5ne-113715666665887/?modal=admin_todo_tour) där många av våra aktiviteter läggs upp som event 

och om vår Facebookgrupp Mer permakultur i Skåne! (https://www.facebook.com/groups/952136611814031/) som vi skapat för att underlätta kontakt mellan medlemmar och ja, egentligen alla som är intresserade av att diskutera och tipsa om permakulturrelaterade saker i Skåne. 

De närmsta månaderna med PIS
Pandemin påverkar de större evenemang vi skulle deltagit på.
Malmö Garden Show är inställt, så vi kommer inte att kunna finnas på plats där och prata om permakultur, vår förening och matproducerande träd, buskar och perenner.
Även Nordisk Permakultur Festival som skulle hållts på Holma i Skåne ställs in, vi får se fram emot kommande år istället!

Men, naturligtvis händer det roliga och bra saker ändå

PIS aktiviteter under maj och juni:

Rabarberförädling, 31/5 kl 10-15

u har, förkläde och kall lunch samt burkar om du vill ta med dig något av det vi tillverkat hem, till exempel syrad rabarber, torkat rabarbergodis, rabarberkompott, rabarberchutney eller -saft.

PROGRAM:
10.00 – 10.30 Presentation, rabarberminnen och rabarberfakta. Planering av dagen.

10.30 – 12:00 Vi går loss i köket 

12.00 – 12.30 Lunch 

12.30 -15.00 Mer rabarber 

Plats: Örtofta eller Holmagård i Höör, beroende på antal anmälda

Info och anmälan: Kim Moberger på 0764250143 

Lokal mat och fleråriga grönsaker, 6/6 kl 10-14 

Välkommen till ett samtalsforum där vi delar kunskap och tips om olika sätt att byta ut importerad mat mot lokal mat! Om vad vi kan producera, äta och köpa här som smakar likt importvaror, goda lokala råvaror som är ännu bättre än det vi kan importera och lokala matproducenter där vi kan köpa schysst mat. Tipsen samlar vi ihop och sprider till andra som kan vara intresserade.

Ett sätt att bredda den lokala matproduktionen är att börja använda fleråriga grönsaker. My berättar om och visar sina favoriter. Du får också smaka på olika rätter med fleråriga grönsaker i och ta del av ungefärliga recept. Ta gärna med egna smakprov eller berättelser om favoritväxter. Det finns möjlighet att köpa ätliga perennplantor från vår plantskola Skogsträdgårdens Växter.

PROGRAM:
10.00-11.30 Att byta importerad mat mot lokal

11.30-12.30 Lunch med provsmakning av rätter med fleråriga grönsaker

12.30-14.00 Fleråriga grönsaker och möjlighet att köpa växter

Plats: Ekokollektivet Rönnsåker, i utkanten av Höör. Gångavstånd från Höörs station (2 km). Infart från vägen mot Skånes Djurpark där den möter fortsättningen på Zander Ols väg. GPS-koordinater:55°57'07.1"N 13°32'32.1"E.

Info och anmälan: My Kjellberg på 0768-635434

Introduktionskurs i skogsträdgårdsodling, 13-14/6

En tvådagars introduktionskurs i skogsträdgårdsodling. En samarrangemang med Gylleboverket och Holma Folkhögskola.

Kostnad: 100 kr, middag ingår. Medtag lunch till första dagen. 

Övernattning: Möjligt.

Plats: Gylleboverket, Lilla Skräddaröd (Österlen)

Info och anmälan: Kim Moberger på 0764-250143  eller  kim.moberger@gmail.com 

Anmälan senast den 30 maj. Begränsat antal platser, först till kvarn.



Aktiviteter i Villands Vånga Veganträdgård i juni


28/6 Studiebesök (det kommer en ny chans 12/7) kl 10-12

I den här guidningen berör vi teorin bakom vegansk ekologisk odling. Hur man skapar fruktsamma permakulturdesigner och permakultursystem utan att hålla domesticerade djur på sin "permakulturplats". Vi ser hur den "vilda" naturen gödslar och hur vi änvänder detta naturliga system i våra gödselstrategier. I guidningen kommer vi besöka våra odlingar för annuller där vi visar på olika typer av täckodling och vegansk gödsling i praktiken. Vi visar vår skogsträdgård som är 8 år gammal och den bidrar med en stor del av vår kost. Skogsträdgården är i sig ett fantastiskt verktyg som visar hur naturen till största delen gödslar utan domesticerade djur och istället använder sig av de fria djuren och svamparna i marken. Denna inspiration har lett oss till ett no-dig system och vi kommer få se hur man framgångsrikt odlar utan att gräva. I guidningen ser vi även på de områden som inte odlas intensivt och hur de också har en mycket viktig roll i den vegansk permakulturdesignen. Till slut besöker vi vår gamla äppleund med många träd som snart är 100 år gamla. I framtiden skall den här ytan bli en nötlund och agroforestryjordbruk och vi ser på hur det är tänkt hur denna transformation skall utföras på naturens villkor. Även vår ekologisk avlopp i form av en rotzon kommer besökas.

Vid slutet av guidningen är det lunch och vi bjuder på kaffe eller te för den som har med sig egen mat eller fika. Under denna stund kan vi ha fler samtal eller ta ännu mer frågor som har dykt upp!

Plats: Villands Vånga Veganträdgård

Fegelstorpsvägen 151, 290 38 Villands Vånga


Kostnad: 250 kr
Kan betalas via swish till 0706764903 skriv guding+initialer
eller på plats.

Anmälan: Till samma nummer


Aktiviteter som arrangeras av Ecotopia på Österlen i maj och juni

Guidad visning

Hållbara lösningar i naturlig miljö

28 juni 2020

Mer info…Visningen börjar med en introduktion vid utställningen ”Naturresurser på Ecotopia” på Ecotopias mötesplats. Utställningen är indelad i sju områden: Vild mat och dryck, odlad mat och dryck, nyttodjur, nyttoväxter, energi, vatten och ekobygge. Därefter presenteras hållbara lösningar i naturlig miljö. Visningen handlar om…

Kurs i halmbalshusbygge

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus

26-29 juni 2020

Kursledare: Herbert Gruber, ASBN

Mer info & anmälan…Funderar du på att kanske bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod, ett attefallshus eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som…