PiS program 2024

Permakultur i Skånes program för 2024

Med våren i annalkande kommer här Permakultur i Skånes program för året.

Vi har hunnit ha planeringsdag och har ett trevligt program för det kommande året, som du läser här nedanför eller via länken

 

Foto från planeringsdagen på Holma Folkhögskola

KONTINUERLIGT

Permaculture Tasters

We will be offering “Permaculture taters”, 2 hourish free introductory sessions about Permaculture, to create interest and inspiration, in different venues around Skåne.

Public libraries, projects, homes etc. The teaching of tasters are open, and we share the form and structure of the event with anyone interested in teaching a “taster”. For more information, and to show interest in teaching contact Alessandro on email: alexardov@gmail.com 

Kommunikationskanaler för Permakultur i Skåne:

Förutom hemsida www.permakulturiskane.se                                                              Facebooksida https://www.facebook.com/profile.php?id=100068196424676 och Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/952136611814031

har vi nu också en Telegramgrupp! https://t.me/+aLJmNoQcrig2YWNk

Telegram är en snabbare och rakare kommunikationsväg, lite som Whatsapp t.ex. 

som gör det lättare att snabbt och enkelt få kontakt med varandra.

Det går också bra att skriva e-mail till styrelsen: styrelsen@permakulturiskane.se

APRIL

20/4 Vårfirande och Årsmöte

Adress: Rusthållsgatan / Kaptensgatan, Råå (Helsingborg)

Vi promenerar genom en vanlig förortsmiljö. Vi träffas utanför McDonalds på Rusthållsgatan kl. 10, promenerar genom Ättekulla ner till Råå och hittar “vildväxande” goda ätliga växter, plockar, pratar recept o.s.v. och väl framme på Råå så lagar vi lunch tillsammans, med ingredienser vi plockat bl.a. Efter lunch får vi en rundvisning och berättelser om platsen och dess historia, och de olika hållbara lösningar som finns här. Efter det, ungefär kl. 15, så har vi årsmöte för föreningen. Och avrundar sedan dagen med ett kort firande.

MAJ

11/5 PDTree 

Have you ever wondered what a Permaculture Design Process is? Or where do strategies fit? Or what a design tool is? And how are these and many more concepts related to one another?

After years of research and development of visual permaculture didactic tools we come with a comprehensive tool that will hopefully bring clarity and allow you to easily use permaculture design in your projects and explain it to others.

Come to this full day of learning and sharing at Gylleboverket, Tornavägen, 272 97 Gärsnäs.

Bring your own food (preferably vegan) for a lunch potluck. We invite you for fika!

A collaboration between Gylleboverket, Holma Folkhögskola, Permakultur i Skåne and Alessandro Ardovini of ReDes – Regenerative Design

25/5 Empowerment-pedagogisk för Permakultur

Adress: Plats ej bestämt än

Permakultur-utbildning sägs ofta baseras på en alternativ pedagogik, som skiljer sig mot den “vanliga” som används i skolvärlden. Bl.a. genom fokus på olika lärandestilar o.s.v. Min upplevelse är att man trots det kopierat något av det mest väsentliga från “vanlig pedagogik”, maktrelationen mellan lärare och elever. Teorier om lärande-stilar o.s.v. används som substitut för att bygga relationer med och förstå elevernas behov och att mötas som jämlikar. Empowerment-pedagogik omformulerar lärandets roll, som att ge färdigheter som kan hjälpa skapa förutsättningar för människor att bli det de vill bli, och läraren mer som en medmänniska istället för att auktoritet eller expert. Den 25e Maj kommer jag hålla en kort workshop för att introducera empowerment-pedagogik, med hjälp av den samma. 

Anmäl ditt intresse på e-mail eller sms till Hans: hans@hans.ryding.net 0737-361014

JULI

Småskalig hönshållning ur ett permakulturperspektiv

Hur kan man hålla höns mer på hönsens egna villkor, utifrån permakulturens etiker? Vi träffas på Ljungkullen, som ligger strax utanför Höör, för att prata höns och se exempel. Mer info kommer när det närmar sig.

AUGUSTI

Studiebesök till Jeppa S Trädgård

Adress: Jeppa Svenstorp 2089, Osby

En favorit i repris. Studiebesöket till Jeppa S Trädgård var en av våra mest populära aktiviteter 2023, så vi planerar ett nytt besök. Till Jeppa och besöker deras underjordiska växthus med tropiska växter (utan någon extra belysning eller värme). Här odlas bl.a. papaya och banan. Plantskolan med många ovanliga och tropiska växter har växt och nu finns det mängder med nya växter. Vi ordnar också samåkning, troligtvis med utgångspunkt från Höör. Vi siktar på att spendera en halvdag på plats, och att få en ordentlig rundvisning. Datum kan eventuellt ändras längre fram. 

Intresseanmälan till email: hans@hans.ryding.net

Sommarfirande. 

Vi planerar fortsätta ha firande varje årstid, 4 gånger om året, också framöver. Mer info om sommarfirandet kommer längre fram.

SEPTEMBER

Skogsbad

Skogsbad är en naturupplevelse, där man går ut i skogen och tar in allt som finns där, för att få energi, vila, avslappning osv. Vi planerar att ha ett skogsbad till hösten. Mer information kommer längre fram.

OKTOBER

Höstfirande

Vi planerar fortsätta ha firande varje årstid, 4 gånger om året, också framöver. Mer info om höstfirandet kommer längre fram.

DECEMBER

Vinterfirande och Planeringsmöte inför 2025

I december planerar vi att ha vinterfirande och Permakultur i Skånes årliga planeringsmöte inför kommande året. Plats och exakt datum är inte bestämt ännu. Mer information kommer längre fram.