Alla inlägg av admin

Pis, ta nästa steg på din Windows genom att bekräfta inställningarna för Google-kontot

Hej Pis!
Välkommen till Google på din nya Windows.
Bekräfta inställningarna för Google-kontot med följande två steg.
Steg 1: Integritetskontroll
Bekräfta viktiga inställningar och den data som Google använder för att anpassa din upplevelse
Steg 2: Säkerhetskontroll
Bekräfta vilka enheter som kan få åtkomst till Google-kontot och annat
Vill du hålla dig uppdaterad?
Registrera dig för personliga tips, nyheter och rekommendationer som hjälper dig att få ut mesta möjliga av Google-kontot.
 

Säkerhetsvarning

//accounts.google.com/AccountChooser?Email=pishemsidemail@gmail.com&continue=https://myaccount.google.com/alert/nt/1626108898000?rfn%3D31%26rfnc%3D1%26eid%3D-4998658947664474331%26et%3D0%26anexp%3Dnret-fa”/>

En ny enhet har loggats in på
pishemsidemail@gmail.com
Någon loggade just in på ditt Google-konto på en Windows-enhet. Du får det här e-postmeddelandet eftersom vi vill förvissa oss om att det var du.

Du kan även visa säkerhetsaktivitet på
https://myaccount.google.com/notifications
Du får det här e-postmeddelandet så att vi kan göra dig uppmärksam på viktiga ändringar i ditt Google-konto och Googles tjänster.

Nyhetsbrev PIS juni Nu finns biljetter till Nordisk Permakulturfestival

Hej,
Nu har biljetterna släppts till Nordisk Permakulturfestival https://nordicpermaculturefestival.org/  I år anordnas den i på Holma Folkhögskola, i Skåne, så perfekt tillfälle för alla medlemmar i Permakultur i Skåne att träffa varandra och andra permakulturintresserade. På grund av pandemin så blir det ett begränsat antal deltagare, så se till att köpa din biljett i tid! I biljettpriset ingår mat, campingplats och fyra dagar fulla av workshops och aktiviteter.


Festivalen skapas av alla deltagare! Vill du hålla en workshop så anmäler du det på den här sidan.


Dagen innan festivalen drar igång på Holma kommer det finnas chans till studiebesök, hos Jona och Etta på Gylleboverket/Lilla Skräddaröd och hos Peter och Selma på Villands Vånga Veganträdgård. Mer info om detta kommer när du har anmält dig till festivalen.


Lite mer info om Nordisk Permakulturfestival:

Nordisk Permakulturfestival är en festival där permakulturintresserade i Norden kan träffas, lära sig av varandra och ha kul tillsammans! Det brukar anordnas varje år med roterande värdskap, tidigare har den anordnats i Danmark och Finland. Festivalen brukar pågå 3-4 dagar, med workshops och möten mellan människor som är intresserade av permakultur. Tidigare festivaler har oftast varit helt ideella och alla deltagare är medskapare i festivalen. Alla hjälps åt att laga maten, skapa programmet och aktiviteter m.m. Det kommer folk från nordiska länder, men också andra länder, så framförallt är det engelska som talas på festivalen.


Hoppas vi ses på Holma!


PIS-styrelsen, Kim, Hans och Jenny


Ändringar i YouTubes användarvillkor

 

Vi har skickat detta meddelande eftersom vi håller på att uppdatera YouTubes användarvillkor (”Villkor”) för att förtydliga våra villkor och ge våra användare mer insyn. Villkoren uppdaterades på liknande sätt i USA i november 2020. De här ändringarna bör inte påtagligt förändra din åtkomst till eller användning av YouTubes tjänst.

 

En översikt över förändringarna:
  • Begränsningar av ansiktsigenkänning: Villkoren anger redan att du inte får samla in någon information som kan identifiera en person utan den personens samtycke. Villkoren har alltid omfattat ansiktsigenkänningsdata, men i de nya villkoren förtydligas detta uttryckligen.
  • YouTubes rätt att generera intäkter: YouTube har rätt att generera intäkter på allt innehåll på plattformen och annonser kan visas i videor från kanaler som inte deltar i YouTubes partnerprogram.
  • Royaltybetalningar och källskatt: För kreatörer som får utbetalningar av intäkter kommer sådana betalningar att behandlas som royaltyer enligt amerikanska skatteregler och Google kommer att dra av skatt där så krävs enligt lag.

 

Se till att du läser de uppdaterade Villkoren noggrant. De nya Villkoren börjar gälla den 1 juni 2021 för användare utanför USA. Genom att fortsätta använda YouTube efter det här datumet godkänner du de nya Villkoren. Obs! Om du tillåter ditt barn att använda YouTube Kids godkänner du även de nya Villkoren för ditt barns räkning.

 

Om du vill ha mer information kan du besöka vårt hjälpcenter.

 

 

 

Vi har skickat detta obligatoriska meddelande om Googles tjänster för att informera dig om viktiga förändringar i YouTubes Villkor.

 

 

© 2021 Google Ireland Ltd, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland

Gör ditt Google-konto säkrare

//accounts.google.com/AccountChooser?Email=pishemsidemail@gmail.com&continue=https://myaccount.google.com/security-checkup?utm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Demail%26utm_campaign%3Dsap%26aneid%3D5931393620411198743%26sea%3D18%26rfn%3D1621129385093%26anexp%3Dnret-fa–saprfsm-const–saphpraf-f1–sapef-a1–saprf-original”/>

//www.gstatic.com/accountalerts/email/sa_shield_yellow_161017_103x90@2.png” style=”width: 66px; height: 57px;” alt=””/>
Lägg till kontrollsteg så att vi vet att det är du
pishemsidemail@gmail.com
Användare som har extra steg för att verifiera identiteten löper mindre risk att bli hackade eller förlora åtkomst till kontot.

Lägg till ytterligare steg för att identifiera dig och visa andra anpassade säkerhetsrekommendationer i säkerhetskontrollen.

Vidta åtgärd
Du kan också besöka
https://myaccount.google.com/security-checkup direkt
Du får det här e-postmeddelandet så att vi kan göra dig uppmärksam på viktiga ändringar i ditt Google-konto och Googles tjänster.

Permakultur i Skåne – Nyhetsbrev våren 2021

PiS Nyhetsbrev våren 2021

Hej i våryran. 

Här kommer årets första nyhetsbrev från Permakultur i Skåne. Efter ett år med mycket inställda aktiviteter på grund av pandemin så har vi nu fortsatt ett mycket mindre späckat program än vanligt framöver med bara 4 aktiviteter inkl. årsmötet fram till midsommar. Vi hoppas på Nordisk Permakultur-festival  i augusti, men läget är fortfarande osäkert. Mer information kommer senare.

Permakultur i Sverige

Rikstäckande föreningen har nyligen haft årsmöte, där hela styrelsen avgått efter en längre period av konflikter. En ny styrelse bestående av Jens Älvenstrand, Margaretha Odberger och Timothy Vass har tagit över, och ska sköta grundläggande underhåll och administration av föreningen, samtidigt som de tillsammans med en större grupp inkl. diplomander och eventuellt också diplomerade tar fram en design för föreningens framtid. 

 

Permakultur i Skåne 

Samtidigt fortsätter vår lokalförening anordna aktiviteter och informerar om andra Permakultur-aktiviteter i regionen i det här nyhetsbrevet. Känner du till roliga saker som planeras inför resten av 2021 så får du gärna höra av dig till oss så kan vi lägga in det i kommande nyhetsbrev och på vår facebook-sida! Och om du själv också vill engagera dig i förenings arbete, så är du också välkommen att hör av dig till styrelsen@permakulturiskane.se

Hälsningar – Hans för styrelsen Permakultur i Skåne

PS. Du vet väll att alla nyhetsbrev också ligger på vår hemsida? www.permakulturiskane.se

Och vi lägger också relativt ofta upp evenemang av olika slag på vår facebooksida https://www.facebook.com/Permakultur-i-Sk%C3%A5ne-113715666665887

Och det finns också möjlighet att prata med varandra i vår facebook grupp https://www.facebook.com/groups/952136611814031/

Aktiviteter av PiS, Ecotopia, Holma Folkhögskola

MAJ:

Skördepromenad i Stadsmiljö    9/5  kl 10-13

Lär dig om och smaka på de vanligaste vilda ätbara växterna i Sverige där de finns 

naturen, också mitt i stan. Våra städer är fulla med ätbara växter som ingen skördar, som kan bli till stor mängder god mat. Vi träffas kl. 10 vid McDonalds på Rusthållsgatan och promenerar mot sydväst genom Ättekulla ner till Råå och Lussebäcken vid lunchtid, och identifierar och plockar vilda ätbara växter på vägen. Ta med skördeverktyg (sax t.ex.) och skördekärl (t.ex. vanliga Ica-kassar).

Plats: Helsingborg

Info och anmälan:  Hans Ryding på hans@hans.ryding.net

Permakultur i Skånes årsmöte    19/5  kl 19.30-20.30

Vid årsmötet presenteras verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning för gångna året,

Och en verksamhetsplan för nya året. Och en ny styrelse styrelse väljs för arbetet framåt i nya året.

Plats: Zoom

För mer information se tidigare mail.

Grundkrus i Permakultur    28-30/5 

Obs: Kursen är fullbokad, men det kan finns möjlighet att delta om någon avbokar.

Målet med kursen är framför allt att du skall lära dig tänkesättet bakom permakultur, men också att du efter kursen skall kunna göra en egen design. Det kan ta lite tid att förstå vad permakultur egentligen är, men när du väl förstått dess idéer, så har du ett oerhört kraftfullt redskap, som du kan tillämpa i många områden av ditt liv. Och har du planer på att bli mer eller mindre självförsörjande, så vågar jag påstå att permakultur är vägen.

Jag ser fram emot en givande helg med mycket utbyte av goda idéer och en härlig samvaro på underbara Ecotopia. Du kommer under kursen också att få en rundvandring på gården med Karin, som är den som skapat Ecotopia. Och som lagar den härliga maten.

Plats: Ecotopia, Österlen

Info och anmälan:  http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-permakultur-med-peter-tallberg-2021/

JUNI:

Öppen besöksdag på Holma folkhögskola    10/6 kl. 10-15

6/10 har vi en öppen besöksdag på Holma mellan kl.10-15

Då tar alla kurser som är igång emot intresserade besökare.

Kom på besök och luska lite om din favoritkurs!

Vår härliga Jonas tar emot och guidar besökare rätt.

Plats: Holma folkhögskola, Höör

Tankesmedja och Praktiskt kurs i social permakultur på Gylleboverket

Tankesmedja och Praktiskt kurs i social permakultur på Gylleboverket.

Gylleboverket bjuder vartannat år in till en tankesmedja om världsutvecklingen och vår plats och handlingsutrymme att delta i den. Man skulle kunna säga att det varit en utvidgad permakultur-festival med konstinstallationer, filmer, workshops och samtal.

I år kommer dessa möjligheter att bli mycket begränsade på grund av Corona och vi kommer därför att genomföra det hela på ett nytt sätt med ett begränsat deltagandet till 50 personer. Information om föranmälan finns längre ner i texten.


12 Juli – Kurs i social Permakultur

Vi kommer i år att inleda tankesmedjan med en kurs i social permakultur där vi använder permakultur som planeringsverktyg till förberedelserna inför själva tankesmedjan. 

Kursen är praktiskt inriktad och kommer mynna ut i en design för Tankesmedjan och kursdeltagarnas roll i och arbete med Tankesmedjan. Samtidigt så kommer vi reflektera över designprocessen och verktygen och hur de kan användas för att designa andra gemensamma projekt, processer, organisationer o.s.v. Arbetet sker mycket i grupp, dels i storgrupp, men också i mindre grupper i mån av behov.

Huvudlärare på kursen är Hans Ryding, med hjälp av Jona Elfdahl och Etta Säfve från Gylleboverket.


31 Juli – Förberedelsedag 

Då arbetar vi på Gylleboverket med att implementera det vi arbetet fram på kursen och bygga upp inför tankesmedjan.


1 Augusti – Tankesmedja 

1 Augusti är själva tankesmedjan med praktiska workshops, film och samtal.

I år har vi fokus på samarbeten, hur vi kan verka tillsammans i den här världen, både i relation till varandra och till den plats vi befinner oss på-  naturen och jorden, med utgångspunkt i att lära av naturen och varandra. Att skapa handlingskraft till förändring och fördjupad förståelse av vår omvärld.

Med bland annat; praktisk workshop om hur en skogsträdgård fungerar, ekosystem och samarbeten i naturen, med möjlighet att själv prova på och lära sig plantera nötträd i Gylleboverkets lilla skogsträdgård och nötskog, tillsammans med permakultur lärare Jona Elfdahl som har mångårig kunskap i resilienta odlingssystem.

Med på tankesmedjan är också konstnären Felice Hapetzeder som visar sitt verk, Collaborating piece, i vilket han utforskar samarbetet och dess utmaningar.

Startpunkten är hans erfarenheter från Israel/Palestina och utbytet med människor på plats.

Felice’s konstnärskap inspireras ofta av kollektiva processer. I sitt arbete efterfrågar han andra människors kreativa och intellektuella deltagande. “Att samverka kring kreativt arbete öppnar upp för en positiv utveckling för alla som medverkar, det ger mening.” säger Felice. “Det uppstår också ett fruktbart spänningsfält mellan konstnärligt ego och kollektiv process.

Under tankesmedjan visar Felice Collaborating piece, en större videoinstallation, han kommer även att hålla en samtalsworkshop.

Förutom detta tillkommer flera inslag som arbetas fram under den kurs som hålls i social permakultur innan tankesmedjan.Det går bra att delta enbart på tankesmedjan eller under alla de tre olika delarna. 

Pris för kursen är 400kr och tankesmedjan 200 kr. 
Tankesmedjan är gratis för dem som har gått kursen.

Och kursavgiften återbetalas i efterhand för de som är med på alla tre dagarna, aktivt deltar i kursen, och i förberedelserna, och är med och hjälper till eller håller i något under Tankesmedjan. 
Lättare fika ingår. Ta med egen lunch.
Föranmälan till: info@gylleboverket.se

Betaluppgifter skickas när vi fått anmälan, din plats är reserverad efter du betalat.
Begränsat antal platser. Deltagare på kursen garanteras en plats vid Tankesmedjan 
(men kan avböja om de inte vill eller kan vara med)

Gylleboverket har stora utrymmen och 1 hektar mark som tillhör platsen och vi kommer att vara utomhus i mesta möjliga mån. 
Vi tar självklart hand om varandra och håller distans och att om en inte känner sig frisk så stannar en hemma och är en välkommen en annan gång. 
På förhand betalda avgifter betalas tillbaka vid sjukanmälan minst 24 timmmar innan.

Pengarna från Kurs/tankesmedjan går till kringkostnader för arrangemanget, ersättning till lärare, samt hyran för lokaler för att kunna hålla platsen gående och levande under detta märkliga år.


Gylleboverket Adress Skroten, 27297 Östra Vemmerlöv, Skåne www.gylleboverket.se
Gylleboverket är en konstnärsdriven tvärkonstnärlig plattform för samtida konst och film med spets belägen på en f.d byggskrot på landsbygden på Österlen.

Det är både en arbetsplats för konstnärer och en plats med utåtriktad offentlig verksamhet med utställningar, filmvisningar, föreställningar, nätverksträffar, samtal och workshops. 

På platsen drivs också Gylleboverkets Folkets bio.

Gylleboverket är en plattform för experimenterande och processarbete, för möten, nätverkande kring samtidskonst, film och kultur och natur, där viktiga samhällsfrågor som genus, normalitet, integration och miljöfrågor behandlas.

Gyllebvoverket arbetar utifrån permakulturens principer- omsorg om jorden, människan och rättvis fördelning.


PIS Nyhetsbrev

Hej kära medlemmar i Permakultur i Skåne!

Hoppas ni följer vårens rusande framfart med nyfikenhet och lustfyllda projekt. Om ni vill ha inspiration och träffa andra som gillar permakultur så kom på någon av föreningens aktiviteter eller andra tips som du kan läsa om längre ner i mailet.


Fler vägar till kontakt
Jag vill påminna om vår Facebooksida Permakultur i Skåne (https://www.facebook.com/Permakultur-i-Sk%C3%A5ne-113715666665887/?modal=admin_todo_tour) där många av våra aktiviteter läggs upp som event 

och om vår Facebookgrupp Mer permakultur i Skåne! (https://www.facebook.com/groups/952136611814031/) som vi skapat för att underlätta kontakt mellan medlemmar och ja, egentligen alla som är intresserade av att diskutera och tipsa om permakulturrelaterade saker i Skåne. 

De närmsta månaderna med PIS
Pandemin påverkar de större evenemang vi skulle deltagit på.
Malmö Garden Show är inställt, så vi kommer inte att kunna finnas på plats där och prata om permakultur, vår förening och matproducerande träd, buskar och perenner.
Även Nordisk Permakultur Festival som skulle hållts på Holma i Skåne ställs in, vi får se fram emot kommande år istället!

Men, naturligtvis händer det roliga och bra saker ändå

PIS aktiviteter under maj och juni:

Rabarberförädling, 31/5 kl 10-15

u har, förkläde och kall lunch samt burkar om du vill ta med dig något av det vi tillverkat hem, till exempel syrad rabarber, torkat rabarbergodis, rabarberkompott, rabarberchutney eller -saft.

PROGRAM:
10.00 – 10.30 Presentation, rabarberminnen och rabarberfakta. Planering av dagen.

10.30 – 12:00 Vi går loss i köket 

12.00 – 12.30 Lunch 

12.30 -15.00 Mer rabarber 

Plats: Örtofta eller Holmagård i Höör, beroende på antal anmälda

Info och anmälan: Kim Moberger på 0764250143 

Lokal mat och fleråriga grönsaker, 6/6 kl 10-14 

Välkommen till ett samtalsforum där vi delar kunskap och tips om olika sätt att byta ut importerad mat mot lokal mat! Om vad vi kan producera, äta och köpa här som smakar likt importvaror, goda lokala råvaror som är ännu bättre än det vi kan importera och lokala matproducenter där vi kan köpa schysst mat. Tipsen samlar vi ihop och sprider till andra som kan vara intresserade.

Ett sätt att bredda den lokala matproduktionen är att börja använda fleråriga grönsaker. My berättar om och visar sina favoriter. Du får också smaka på olika rätter med fleråriga grönsaker i och ta del av ungefärliga recept. Ta gärna med egna smakprov eller berättelser om favoritväxter. Det finns möjlighet att köpa ätliga perennplantor från vår plantskola Skogsträdgårdens Växter.

PROGRAM:
10.00-11.30 Att byta importerad mat mot lokal

11.30-12.30 Lunch med provsmakning av rätter med fleråriga grönsaker

12.30-14.00 Fleråriga grönsaker och möjlighet att köpa växter

Plats: Ekokollektivet Rönnsåker, i utkanten av Höör. Gångavstånd från Höörs station (2 km). Infart från vägen mot Skånes Djurpark där den möter fortsättningen på Zander Ols väg. GPS-koordinater:55°57'07.1"N 13°32'32.1"E.

Info och anmälan: My Kjellberg på 0768-635434

Introduktionskurs i skogsträdgårdsodling, 13-14/6

En tvådagars introduktionskurs i skogsträdgårdsodling. En samarrangemang med Gylleboverket och Holma Folkhögskola.

Kostnad: 100 kr, middag ingår. Medtag lunch till första dagen. 

Övernattning: Möjligt.

Plats: Gylleboverket, Lilla Skräddaröd (Österlen)

Info och anmälan: Kim Moberger på 0764-250143  eller  kim.moberger@gmail.com 

Anmälan senast den 30 maj. Begränsat antal platser, först till kvarn.Aktiviteter i Villands Vånga Veganträdgård i juni


28/6 Studiebesök (det kommer en ny chans 12/7) kl 10-12

I den här guidningen berör vi teorin bakom vegansk ekologisk odling. Hur man skapar fruktsamma permakulturdesigner och permakultursystem utan att hålla domesticerade djur på sin "permakulturplats". Vi ser hur den "vilda" naturen gödslar och hur vi änvänder detta naturliga system i våra gödselstrategier. I guidningen kommer vi besöka våra odlingar för annuller där vi visar på olika typer av täckodling och vegansk gödsling i praktiken. Vi visar vår skogsträdgård som är 8 år gammal och den bidrar med en stor del av vår kost. Skogsträdgården är i sig ett fantastiskt verktyg som visar hur naturen till största delen gödslar utan domesticerade djur och istället använder sig av de fria djuren och svamparna i marken. Denna inspiration har lett oss till ett no-dig system och vi kommer få se hur man framgångsrikt odlar utan att gräva. I guidningen ser vi även på de områden som inte odlas intensivt och hur de också har en mycket viktig roll i den vegansk permakulturdesignen. Till slut besöker vi vår gamla äppleund med många träd som snart är 100 år gamla. I framtiden skall den här ytan bli en nötlund och agroforestryjordbruk och vi ser på hur det är tänkt hur denna transformation skall utföras på naturens villkor. Även vår ekologisk avlopp i form av en rotzon kommer besökas.

Vid slutet av guidningen är det lunch och vi bjuder på kaffe eller te för den som har med sig egen mat eller fika. Under denna stund kan vi ha fler samtal eller ta ännu mer frågor som har dykt upp!

Plats: Villands Vånga Veganträdgård

Fegelstorpsvägen 151, 290 38 Villands Vånga


Kostnad: 250 kr
Kan betalas via swish till 0706764903 skriv guding+initialer
eller på plats.

Anmälan: Till samma nummer


Aktiviteter som arrangeras av Ecotopia på Österlen i maj och juni

Guidad visning

Hållbara lösningar i naturlig miljö

28 juni 2020

Mer info…Visningen börjar med en introduktion vid utställningen ”Naturresurser på Ecotopia” på Ecotopias mötesplats. Utställningen är indelad i sju områden: Vild mat och dryck, odlad mat och dryck, nyttodjur, nyttoväxter, energi, vatten och ekobygge. Därefter presenteras hållbara lösningar i naturlig miljö. Visningen handlar om…

Kurs i halmbalshusbygge

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus

26-29 juni 2020

Kursledare: Herbert Gruber, ASBN

Mer info & anmälan…Funderar du på att kanske bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod, ett attefallshus eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som…

Bygg en biokolspis uppskjutet på obstämd tid

Hej
Jag skulle hållit biokolsworkshop på onsdag (1/4) som ett samarbete mellan Permakultur i Skåne och Holma folkhögskola.
Men Holma folkhögskola har beslutat att ställa in sina öppna aktiviteter tills smittläget ändras och folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras.
Det innebär att även jag skjuter upp min biokolsworkshop, för jag vill hålla den i samarbete med Holma.  
Jag hör av mig när det blir dags igen.
Tredje gången gillt!
Ha det gott!

Bygg en biokolsspis uppskjutet till 1/4

Bygg en biokolsspis har blivit uppskjutet till den 1/4 
(det skulle ha varit den 18/3)  
Samma tid som tidigare: 13.00-15.30

Plats: Skogsträdgården, samling vid entrén
Deltagarantal: 15 st
Föranmälan till 0768-635434. Oanmälda kan delta i mån av plats

Med en biokolspis kan du laga mat samtidigt som du binder koldioxid i träkol som sen kan förbättra odlingsjord. Under workshopen får du veta mer om biokolspisar och hur biokolet bildas och kan användas. Men framför allt får du prova på att bygga en eller flera biokolsspisar beroende på hur många vi blir – kunskaper som du sedan kan använda för att bygga en egen hemma. Spisarna vi bygger idag kommer att användas på Nordisk permakulturfestival 6-9/8.

Aktiviteten är ett samarbete mellan Holma folkhögskola och Permakultur i Skåne.