PIS Nyhetsbrev April 2018

Hej medlemmar i PIS, och hej våren! Du är mycket efterlängtad.

Det börjar gro nu, och föreningarna är väldigt aktiva under april månad. Nedan följer massa tips på roliga saker att hitta på. För varje arrangemang finns info om vem man ska anmäla sig till och vem att kontakta för mer info. Obs! Skördepromenaden den 29/4 är flyttad till 6/5. Kontakta Hans på hans@hans.ryding.netför mer info.
 
Och du! Intresserad av att åka till JAK årsstämma i Skövde Kulturhus och representera Permakultur i Skåne? Resa, kost och logi ersätts av JAK om man deltar under hela stämman 21/4 kl 13 – 22/4 kl 12. mer info kicki.bobacka@gmail.com
Kurser och evenmang:
14 april, kl 14-18:  Aktivt hopp – Kurs i inre omställning
Aktivt Hopp grundar sig i en metodik framtagen av amerikanskan Joanna Macy. Hon har i ett halvt sekel hjälpt människor genom workshops att öva sig på att omvandla den oro, frustration och ångest vi känner över vad som händer i världen – till att istället aktivt bidra till att skapa den världen vi önskar. Metodiken grundar sig i modern psykologi och buddhistisk filosofi. Tanken liknar omställningsrörelsen tanke – att istället för att hoppas på att politikerna ska lösa kriserna, så kan vi agera själva. Vad är vårt bidrag till att skapa den världen som vi önskar? Kursledare Sofia Nygren. Kostnad 125 kr. Anmälan senast 10 april till info@sambruket.se. Det går att stanna kvar och äta vegetarisk middag efter kursen.
 
15 april, kl 10 och kl 13: Lär dig odla – grundkurs i ekologisk odling 2
Teoretisk och praktisk grundkurs om odling med ekologiska metoder. Kursen tar upp jord, gödsling, vattning, kompost , sådder, hur man bygger bäddar, bryter mark mm. Samling vid växthuset på Brunnshög. Vi är utomhus så ha på varma, oömma kläder och arbetshandskar. OBS Kursen ges två gånger under dagen: Kl 10 och kl 13. Välj tid som passar dig. Lärare: Karin Jansson. Kursen är öppen för alla. Ingen anmälan eller kostnad. Ta med egen fika.
 
15 april, kl 13-15: Inte bara morötter – kurs i inre omställning

– Det handlar inte om att det är roligt att odla morötter. Det är inte därför vi gör det här.

 

Ungefär en sådan här fras har återkommit igen och igen under åren när jag pratat med människor som har sysslat med självhushållning. Jag tror att många känner igen sig. För självhushållning handlar om något helt annat. Kanske insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet? Men med den ena foten i en framtid – som vi förr eller senare kommer att behöva anpassa oss till – är den andra foten kvar i en nutid. En nutid som ibland är väldigt påtaglig och som vi behöver hantera. Vi behöver på ett sätt leva i två paradigm samtidigt. Hur känns det? Anmäl dig senast 10/4 till info@sambruket.se. Kostnad: 75 kr. Kursledare:  Sofia Nygren.

22 april, kl 10-15: Kurs i fröodling
Lär dig hur du odlar fram dina egna fröer och blir oberoende av fröfirmor. Lärare: Tuve Lundberg. Kursen är öppen för alla. Ingen anmälan eller kostnad. Ta med egen lunch och fika. Kursen äger rum på Holma Gård i Höör.

22 april, kl 10-15: Aktivitetsdag i Holma skogsträdgård
Varannan söndag, jämna veckor, är det aktivitetsdag. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar och och lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna.

29 april, kl 13-15: Kurs i intensivodling
I den här kursen går vi igenom hur du kan få fram en stor skörd på en liten yta. Vi pratar om olika metoder för intensivodling som djupgrävning, samodling och biointensive. Samling vid växthuset på Brunnshög. Vi är utomhus så ha på varma, oömma kläder och arbetshandskar. Lärare: Karin Jansson. Kursen är öppen för alla. Ingen anmälan eller kostnad. Ta med egen fika.

Väl mött!
Vårhälsningar från PIS styrelse, genom
 
Karolina Wingård
TRÄDGÅRDSMÄSTARE vid Kärraby Ris & Ros
mobil 0736364083/ e-post: karolina.wingard@gmail.com