Årsprogram för Permakultur i Skåne

Hej
Här kommer årets program.
Vi skickar ut mer information när aktiviteterna närmar sig.
Ha det fint idag!
/My för Permakultur i Skåne

PROGRAM

13/4 Ympkurs kl 11-16

Ympa mandlar, persikor, aprikoser och äpplen med en gammal veteran från den spanska trädvärlden. Florensio har drivit plantskola i Spanien sedan han var ung och bor nu delvis i Sverige. Han visar allt om ympning. Alla får ympa och får möjlighet att ta med sig två egenympade, härdiga kultivarer hem. Huvudfokus kommer att ligga på att ympa äpple eftersom de är väldigt lätta att lyckas med- ympris från några olika äppelsorter samt äppelgrundstammar finns på plats. Vi kommer också att ta sticklingar från allsköns skogsträdgårdsväxter som vi sätter att rota sig i Jonas växthus.

Lärare: Florensio och Jona

Kostnad: 600 kr inkl. två träd och lunch som betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0703526462

Plats: Lilla Skräddaröd (Österlen)

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se  eller 0414-23131

28/4 Skördepromenad i Stadsmiljö

Lär dig om och smaka på de vanligaste vilda ätbara växterna i Sverige där de finns i naturen, också mitt i stan. Våra städer är fulla med ätbara växter som ingen skördar, som kan bli till stor mängder god mat. Vi träffas kl. 10 vid McDonalds på Rusthållsgatan (om du kommer söderifrån på motorvägen, så ta av mot Helingborg södra, sedan första avfarten mot Ättekulla, sväng höger mot Råå, och sedan höger igen i första rondellen) och promenerar mot sydväst genom Ättekulla ner till Råå och lussebäcken vid lunchtid, och identifierar och plockar vilda ätbara växter på vägen. Ta med skördeverktyg (sax t.ex.) och skördekärl (t.ex. vanliga Ica-kassar).

Föranmälan till hans@permakultur.se

30/4 Vild Valborg med permakultur!

Välkommen till en kompakt introduktionskurs till permakultur, tisdag 30 april kl 10-16. Du lär dig grundläggande begrepp och tankegångar inom permakultur. Introduktionskursen avslutas med en ”wild design”-övning.

Kursplats är Nymölla i Äspinge, strax utanför Hörby. Kursledare är Kicki Bobacka och Susanne Velander Vretare. Kursen är kostnadsfri men vi debiterar 100:- för lunch och fika.


Anmälan till kicki.bobacka@gmail.com senast 25 april.

 

För den som vill stanna kvar på gården efter kursen blir det valborgsmässobål och knytkalas. Övernattning går att ordna om vi får litet förvarning.

Varmt välkommen!

4/5 Isolera med Lerhalm.  

Praktisk kurs på Lilla Skräddaröd. Vi kommer att isolera ett uthus med lerhalm och sedan putsa med lerputs. Denna tekniken är väldigt snabb, billig och ger ett mycket fint resultat för att isolera tex ett växthus med eller en lada.

Lärare: Jona Elfdahl

Kostnad: 500 kr inkl. lunch som betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0703526462

Plats: Lilla Skräddaröd (Österlen)

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se  eller 0414-23131

11-12/5 Österlen Garden Show

Malmö gardenshow är inställd 2019, så vi åker till Österlen. Hans står och berättar om permakultur och permakulturföreningen och säljer permakulturböcker och växter från Hans plantskola. Hör av dig till hans@permakultur.se om du vill vara med!  

2/6 Temadag: Holistisk nötodling

Introduktionskurs i skogsträdgårdsodling med inrikting på nötproduktion. Gården har en nyplanterad nötodling/skogsträdgård på 3 hektar med Valnötter, Äkta kastanjer, Hassel och Mandel (med ett hudratal av varje) i en massa olika kultivarer. Kursen hålls av Jona Elfdahl som bor på gården och som är nydiplomerad permakulturlärare i år. Kursen är både praktisk och teoretisk. Det kommer också att finnas en del träd och skogsträdgårdsväxter för föresäljning.  

Kostnad: 400 kr inkluseive fika. som betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0703526462

Plats: Lilla Skräddaröd (Österlen)

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se eller 0414-23131

28-30/6 Grundkurs i permakultur på engelska och svenska

Ecotopia har i år inlett en samverkan med Permakulturakademin i Alpregionen (PIA) med lång erfarenhet av permakulturutbildningar. Dessutom har Åke Wikström som sedan start håller fullbokade ekologiska odlingskurser på Ecotopia fördjupat sig i permakultur och börjat anlägga en skogsträdgård på sin gård i Bohuslän. Ett första resultatet av denna proffsiga samverkan är denna grundkurs i permakultur.

Kursinnehåll:

 • Vad är permakultur?

 • Historia, idé, etik, permakultur i samhället och som livsstil.

 • Permakultur – Grundläggande kunskap

 • Personlig självhushållning

 • Permakulturens designverktyg (del 1)

 • Permakultur i trädgården (del 1)

 • Naturpedagogisk övning

 • Planeringsövning

 • Projektpresentation

 • Utbildningsvägar inom permakultur

Denna grundkurs innehåller en temakväll på lördagen med Åke Wikström om hur vi alla kan bli planetskötare. Temakvällen som handlat om självhushållning är frivillig och öppen för allmänheten.

Mer info och länk till anmälan här:http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium/permakultur-2019/

5-6/7 Introkurs till permakultur och Social permakultur, Bhumis gård

En tvådagars-kurs med introduktion till permakultur (ledd av Jona Elfdahl) följt av en introduktion till social design med hjälp av permakultur (ledd av Hans Ryding). Vi går igenom grunderna i permakultur och tittar på exempel vid Bhumis gård. Andra dagen så gör vi tillsammans en social design för Bhumis gård, utifrån platsens sociala förutsättningar, med bl.a. visions-arbete, målsättning, och social inventering och -analys.

Intresseanmälan till hans@permakultur.se. Mer information kommer framöver.

7/7 Temadag: Holistisk nötodling

Introduktionskurs i skogsträdgårdsodling med inrikting på nötproduktion. Gården har en nyplanterad nötodling/skogsträdgård på 3 hektar med Valnötter, Äkta kastanjer, Hassel och Mandel (med ett hudratal av varje) i en massa olika kultivarer. Kursen hålls av Jona Elfdahl som bor på gården och som är nydiplomerad permakulturlärare i år. Kursen är både praktisk och teoretisk. Det kommer också att finnas en del träd och skogsträdgårdsväxter för föresäljning.  

Kostnad: 400 kr, inkl. fika som betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0703526462

Plats: Lilla Skräddaröd (Österlen)

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se eller 0414-23131

20/7 kl 11-15 Bhumis Gård: betesdjur kombinerat med trädgårdsodling

Bhumis gård ligger ett par mil öster om Sjöbo, vid ingången till Österlen. Gården på 4-5 hektar håller på att förvandlas till en permakulturgård. Volontärer från hela världen har kommit för att hjälpa till. Det finns frigående betesdjur, bl a mirakelkon Bhumi, som gården är en fristad för. M h a gödseln anläggs varje år nya odlingsbäddar.  Under denna sommar tar en ny örtagård form framför huvudbyggnaden. Det finns en stor köksträdgård för både självförsörjning och försäljning, och växthus för tomater, aubergine, basilika mm. För ekonomibyggnader på 1000 m2 finns planer på orangeri, sommarcafe, keramikverkstad mm.

Kostnad: 100 kr för lunch som serveras ca kl 13. Betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0768233833 (Eric Eriksson). Försäljning av örter, grönsaker och förädlingar.

Plats: Lövestad, Sjöbo kommun

Anmälan: Emiilia Olausson (eerikaemiilia@gmail.com) eller Nadia Olausson 0723-339397

25-28/7 Nordisk Permakulturfestival, Himmelbjerggård, Jylland, Denmark.

Kom till Nordisk permakulturfestival, inspiration och hur man anmäler sig hittar du här http://nordiskpermakulturfestival2019.dk/. Det vore kul att samåka från skåne – vill du vara med och ordna samåkning så hör av dig till hans@permakultur.se.

4/8 Temadag: Holistisk nötodling

Introduktionskurs i skogsträdgårdsodling med inrikting på nötproduktion. Gården har en nyplanterad nötodling/skogsträdgård på 3 hektar med Valnötter, Äkta kastanjer, Hassel och Mandel (med ett hudratal av varje) i en massa olika kultivarer. Kursen hålls av Jona Elfdahl som bor på gården och som är nydiplomerad permakulturlärare i år. Kursen är både praktisk och teoretisk. Det kommer också att finnas en del träd och skogsträdgårdsväxter för föresäljning.  

Kostnad: 400 kr inkl. fika som betalas på plats, antingen kontant eller via SWISH till 0703526462

Plats: Lilla Skräddaröd (Österlen)

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se  eller 0414-23131

10-11/8 Nätverksträff i Lilla Skräddaröd för alla som har gått en PDC

En helg då vi träffas och umgås, lagar god mat, pratar permakultur och njuter av en stor eld och gemenskap. Ett sätt att lära känna varandra bättre och hålla liv i våra engagemang. Det blir också några teoretiska och praktiska programpunkter.

Anmälan: Jona Elfdahl, jona.elfdahl@gmail.com eller 0414-23131

-24/8 Odling och försäljning: Studiebesök Nyhems Gröna & Allarp utanför Röstånga

Tillämpning av Ridgedales grönsaksodlingssystem och primörförsäljning. Prissättning, val av grödor m.m. Försäljning i olika former.

Info och anmälan: Anna Lindgren, anelca@hotmail.se eller 070-7307428

14/9 kl 10-16 Miniekoby i Jularp – permakulturdesign och idéer

Fastigheten Jularp 1:1 håller på att permakulturdesignas för att rymma en gemenskap med sex hushåll, ett gemenskapshus, odlingar och av träd, buskar, örter och grönsaker, en liten plantskola, olika kursverksamheter och andra element och system som kan möta våra behov.

Ta del av vårt arbete med designen, delta i praktiskt arbete för att bygga upp den och bidra med idéer kring platsen.

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com

28-29/9 Skördefesten i Lund

Hans har deltar på skördefesten för Permakultur i Skånes räkning med informationsbord, böcker och plantor på den årliga Skördefesten i Lund. Hör av dig till hans@permakultur.se om du vill vara med

11-13/10 Social permakultur – olika vinklar

Vi utforskar social permakultur utifrån olika håll med tankar och modeller från Looby McNamara, Starhawk, Cassandra Jones och vår egen Hans Ryding. Dagen avslutas med gemensam kvällsmat och den som vill kan stanna kvar och fortsätta samtalet eller kanske leka, dansa, sjunga, måla…

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com

14-21/10 PDC (PermakulturDesignCertifikat-kurs)
i Lilla Skräddaröd, del 1 av 2

Del 2 kommer att vara på Kosters Trädgårdar i vår.

Lärare: Jona Elfdahl och Helena Von Bothmer.

Anmälan: Jona Elfdahl, info@gylleboverket.se eller 0414-23131

23/11 Planera med PIS!

Program för dagen:

11.00 -11.30 Välkomnande och förberedande av dagen

11.30-12.30 Föredrag/studiebesök

12.30-13.30 Lunch

13.30-17.00 Aktivitetspass med fika och promenad

Vad ska vi göra i föreningen i år?

Vi kommer på aktivitetsidéer, kombinerar dem på bra sätt och väljer ut de vi allra helst vill genomföra och sprider ut aktiviteterna över året. Under tiden fikar vi och går på promenad när det passar. När vi planerat färdigt städar vi.

Att ta med sig:

 • Knytismat till lunch och/eller fika

 • Tankar om vad du skulle vilja att föreningen gör nästa år och ifall du vill arrangera något.

Kan du inte komma?

Skicka in aktivitetsförslag till info.myricas@gmail.com. Skriv en liten text om din/dina idéer och olika förslag på datum. Skriv också ifall du själv skulle vilja arrangera aktiviteten eller hoppas att någon annan vill göra det.

Information och anmälan: My 070-4030053, info.myricas@gmail.com

EJ DATUMSATT

Augusti
Occuleringskurs i Lilla Skräddaröd

Vi lär oss occulera och gör mandelträd och persikor.

Jona