Nyhetsbrev PIS juli-augusti

Aktiviteter med PIS under sommaren

Lördag 1/7 Studiebesök i Vånga – gårdar som använder permakultur kl 10-16
Följ med på studiebesök på tre gårdar i närheten av Vånga nordost om Kristianstad.
Gårdarna använder permakultur, men har gjort det olika länge och på olika sätt. Vi får höra om hur tankarna har gått och se hur tankarna tillämpats i praktiken. Vi bjuder på lunch. Dagen arrangeras som kulturprogram i samarbete med Holma folkhögskola.

Anmäl dig till Andreas 4ndre4s@gmail.com senast 29/6 så han vet hur många som vill ha mat, men hör även av dig till My som samordnar resan dit – antingen med hyrbil från Krisitanstad eller samåkning om deltagare planerar att köra hemifrån. My når du på mysis_relicta@yahoo.se, 070-4030053


Söndag 13/8 10 – 17 Prova på okulering med Arne Jansson. I Kickis Trädgård, Lund

Okulering är då man ympar in barkbit med grenanlag (meristem) innanför barken på annan växt av annan art eller sort. Vanligt förekommande vid växtförädling av fruktträd och rosor.
Ta gärna med växtmaterial och okuleringskniv.

10-12 Introduktion till växtförädling och okulering
12-13 Lunch
13-15 Okulering i praktiken
15-17 Erfarenheter från dagen, planering för fortsatta övningar i växtförädling

Arne är trädvårdande trädgårdstekniker, permakulturdesigner och medskapare av Skogsträdgården på Holma.

Kostnad 300 kr inkl fika och lunch, till bg 5059-8929.
Info och anmälan: kicki.bobacka@gmail.com
Arrangör: Kickis Trädgård i samarbete med Holma folkhögskola och PISFredag till söndag 25-27/8 Permakultur i Studiefrämjandets Kunskapstält på Stora Trädgårdsfesten, Sofiero?
Studiefrämjandet letar efter personer som är sakkunniga inom permakultur till ett kunskapstält som de har ihop med Sofiero på den Den stora Trädgårdsfesten 25-27 Augusti. En chans att sprida nyfikenhet, kunskap och nätverka!
Hans Ryding kommer troligen vara med den 25/8. Hör av dig snarast om du vill vara med! Kontakta hans@hans.ryding.net.


20-23/7 Nordisk Permakulturfestival på Island
The Nordic Permaculture Festival will be in south Iceland near a small town named Þorlákshöfn on the 20-23rd of July. The focus will be on emerging communities, how to build from scratch by turning what society thinks of as trash into resources. You are invited to take part in an aspiring community that has the focus of creating communities that care.

Aktivitetsdagar i Holma skogsträdgård
Som vanligt är det aktivitetsdagar med Skogsträdgårdens vänner på jämna söndagar. Kom gärna, upplev en uppvuxen skogsträdgård och hjälp till att ta hand om den.


Platser kvar på Holma folkhögskolas kurser
Det fins platser kvar på Holma folkhögskolas kurser som börjar till hösten. Sök själv eller sprid vidare!

Allmän kurs med omställningsprofil
Är du intresserad av ekologisk hållbarhet och social rättvisa? Vill du läsa in gymnasiets kurser tematiskt och arbeta praktiskt? Är du inte helt klar med gymnasiet och vill få behörighet att läsa på högskola?
Då är Holma folkhögskolas allmänna kurs något för dig!

Här får du praktiska och teoretiska kunskaper om omställning och världens tillstånd, samtidigt som du läser in de kärnämnen du saknar för att sen kunna söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Undervisningen på Allmän kurs sker tematisk, vi läser gymnasiekurserna Hi 1, Re 1, Sh 1, Nk 1, Sv 1,2,3, Eng 5, 6 utifrån olika teman, exempelvis “Behov och begär”, “Makt och motstånd” eller “Vad är sanning?” Genom detta vill vi integrera kunskaper från olika ämnesområden och skapa en djupare förståelse för världen vi lever i.

Två halvdagar i veckan sker undervisning med mer praktiska inslag. Vi har valt att kalla detta för praktisk omställning, där omställning handlar om en förändring till en värld som är hållbar för både människan och naturen. Detta kan handla om att lära sig ekologisk odling, ekologiskt byggande eller andra saker där du arbetar med kroppen eller händerna. Det krävs ingen förkunskap, men det är bra om du har ett intresse för detta då det är en stor och viktig del av kursen. Dessutom har vi tillval en halvdag i veckan, då du får välja mellan olika aktiviteter.Resilient entreprenörskap
Är du intresserad av hållbarhetsfrågor och vill finna inspirerande sätt att arbeta för ett resilient samhälle?
Då är kursen Resilient Entreprenörskap något för dig!

Världen står inför stora utmaningar inte minst i form av förändrat klimat, minskade naturresurser och konflikter som följer i dess spår. Kursen riktar sig till dig som har ett intresse för dessa frågor och vill arbeta med något där du känner att det gör skillnad.

Resiliens handlar om motståndskraft, hållbarhet samt att minska sårbarheten inför en framtid som kommer att vara olik den vi lever i idag. Kursen vänder sig till dig som vill ställa om ditt liv på olika sätt men som idag inte har något eget företag. Vi ger verktyg för att utveckla ett lösningsorienterat förhållningssätt till de stora utmaningar som vi står inför.

Under kursen kommer vi att gå igenom alla delar som krävs för att starta upp ett företag samt olika teorier och verktyg som ett resilient företag kommer att behöva i framtiden.

En viktig del under kursen är att alla av kursdeltagarna gör fältstudier på ett företag, kommun eller organisation som redan idag arbetar för att bli mer resilienta. Du kommer även att ha en mentor som arbetar på detta företag.

Precis som alla utbildningar på Holma folkhögskola kommer kursen att växla mellan teori och praktik. Åtminstone en heldag i veckan kommer du därför att få lära dig saker som att odla och bygga ekologiskt samt lappa och laga saker.