PIS Nyhetsbrev September 2017

Hej alla permakulturister i Skåne!

 

Hoppas sommaren har bjudit på mycket gott, och kanske fortfarande nu i skördetider. Apropå skördetid så börjar vi närma oss Lunds skördefest (23-24 sept), och i samband med detta får vi besök av våra permakulturpartners från Ryssland, Belarus, Estland och Polen för ett internationellt möte och lite olika aktiviteter! Alla medlemmar är välkomna att delta och det kostar ingenting. Dessutom finns en möjlighet för den som tycker det är kul att husera våra gäster. Mer information om detta och mängder av andra aktiviteter kan ni ta del av nedan. Kan vara bra att kolla länkarna för att vara säker på att få rätt information direkt från arrangörerna.

 
Hoppas vi ses under september!
/ Hälsningar från PIS' styrelse genom Karolina Wingård

SEPTEMBER

Söndag 3/9 Kulturvandring i Askeröd, 16.30-18

Den andra av tre vandringar som under hösten anordnas av Holma Folkhögskola i samarbete med Omställning Askeröd och Askerödsbygdens Byförening. Varje gång träffas vi vid Stationsparken bredvid det gamla stationshuset i Askeröd och går tillsammans medan vi guidas av personer som berättar om byns historia, natur, djurliv mm. Denna gång går vandringen Askeröd runt. Det är viktigt att ha rejäla skor och kläder. Om det skulle vara regn så skjuter vi upp vandringen till senare tillfälle. Välkomna! Mer info: http://www.holmafolkhogskola.se/event/kulturvandring-i-askerod-2/

Det finns många bra sätt att ta tillvara årets skörd av grönsaker, frukt, bär, kött, fisk och kryddor. Vilken metod är bäst för de olika livsmedel vi behöver vinterförvara i vårt klimat? Teori varvas med praktiska övningar hela dagen. Lennart är livsmedelsingengör och diplomerad permakulturist med sin design av S:t Hansgården i Lund. Schema för dagen:
10-12 Introduktion av olika metoder att ta tillvara livsmedel
12-13 Lunch
13-15 Prova på olika tekniker som torkning och mjölksyrning
15-17 Anläggning av en cementrörsförvaring utomhus
Kostnad 300 kr inkl fika och lunch, till bg 5059-8929.
Info och anmälan: kicki.bobacka@gmail.com
Arrangör: Kickis Trädgård i samarbete med Holma folkhögskola och PIS. Mer info: http://www.holmafolkhogskola.se/event/ta-tillvara-skorden-med-lennart-pranter/

Söndag 10/9 kl 10-15 Aktivitetsdag i Holma folkhögskola
Varannan söndag, jämna veckor, arrangeras aktivitetsdag tillsammans med Skogsträdgårdens Vänner. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar, lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna. För vägbeskrivning, besök Skogsträdgårdens vänners hemsida och få mer info på http://www.holmafolkhogskola.se/event/aktivitetsdag-i-holma-skogstradgard-2/

Torsdag 14/9  Kulturvandring i Askeröd, 18:30 – 20:00
Den sista av tre vandringar som under hösten anordnas av Holma Folkhögskola i samarbete med Omställning Askeröd och Askerödsbygdens byförening. Varje gång träffas vi vid Stationsparken bredvid det gamla stationshuset i Askeröd och går tillsammans medan vi guidas av personer som berättar om byns historia, natur, djurliv mm. Denna gång går vandringen ut ur Askeröd mot Gummastorp där vi går runt en damm mitt i jordbrukslandskapet. Det är viktigt att ha rejäla skor och kläder. Om det skulle vara regn så skjuter vi upp vandringen till senare tillfälle. Välkomna! http://www.holmafolkhogskola.se/event/kulturvandring-i-askerod-3/

23-25/9 Skördefest (Lör-Sön)och internationellt möte i dagarna tre (Lör-Mån), i Lund
Alla medlemmar i Permakultur i Skåne är välkomna att vara med på allt – och bidra till bra arrangemang. Det kostar inget någonstans.
Först en fråga. Bor du i eller i närheten av Lund och vill vara värd i tre nätter för några av permakulturs partners i projektet PolyCulture från Ryssland, Belarus, Estland och Polen, eller någon från permakulturs styrelse? Då kan vi erbjuda dig möjligheten till möte med människor som du säkert delar grundläggande värderingar med. Det ska finnas bra kollektivförbindelse till Lund från tidigt till sent. Du ska erbjuda frukost och det blir någon ersättning för detta. Meddela Kicki om du vill få planerat besök kicki.bobacka@gmail.com. Program för dagarna:
- Lör-Sön 23-24e, kl 10-16, Skördefesten i Stadsparken, Lund: Permakultur i Skåne har ett aktivitetstält på Skördefesten båda dagarna. Hjälp till att bemanna PIS-tältet, prata permakultur och träffa massor av intressanta skånska entreprenörer. Du kan även ta med dig lite egen skörd, inläggningar, växter mm och sälja när du är där. På söndagen är våra projektpartners med på Skördefesten och delar tält med PIS. Meddela Hans om du tänker hjälpa till i PIS-tältet och vilka tider hans@hans.ryding.net
 

Söndag 24/9 Aktivitetsdag i Holma folkhögskola, kl 10-15
Varannan söndag, jämna veckor, arrangeras aktivitetsdag tillsammans med Skogsträdgårdens Vänner. Mellan klockan 10 och 15 sköter vi skogsträdgården, skördar, fikar, lär oss om skogsträdgårdsodling och permakultur, och lagar en gemensam lunch. Då är alla, stora som små, med eller utan förkunskaper mycket välkomna. För vägbeskrivning, besök Skogsträdgårdens vänners hemsida. Mer info: http://www.holmafolkhogskola.se/event/aktivitetsdag-i-holma-skogstradgard-3/

Lördag 30/9 Workshop- Matlagning: Höstens vilda skafferi, kl 10-16
Denna workshop hålls av biologen Louise Lundberg som brinner för ekologi, ”grönt” och hållbart. Louise undervisar i vilda plantor, bär och svampar som vi kan äta och om deras historia. Här får du möjligheten att lära känna de ätliga vilda växterna, bären och kanske en och annan svamp som vi hittar när vi går ut och botaniserar. Vi marinerar, koker, mixar, picklar etc. Måltiden som vi gemensamt tillagar avnjuter vi tillsammans! Louise vill inspirera dig till att använda råvaror från naturens egna skafferi. Du lär dig även hur man kan använda dem och lite om deras medicinalhistoria. Du får recept och kan ta örter att torka med dig hem. Upplev en spännande dag och få massor av inspiration! Kurskostnad (inkl 25% moms) inkl. måltid: 680:-
Arrangör: Ecotopia. Mer info, anmälan och kontakt: http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2017/workshop-matlagning_ht_2017/


Med vänliga hälsningar

Karolina Wingård
TRÄDGÅRDSMÄSTARE vid Kärraby Ris & Ros
mobil 0736364083/ e-post: karolina.wingard@gmail.com